Nu när (nästan) alla jobb och skolor dragit igång igen så är det dax att ta tag i matlådefixet. Att ta med egen matlåda har endast fördelar tycker jag. Framförallt blir det mycket billigare & faktiskt oftast godare också. Här kommer några matlådetips från mig:
* Tänk på att laga extra mat när du ändå håller på. Gårdagens middag funkar även till morgondagens lunch. Vill du inte äta exakt samma så ändra på tillbehören.
* Storkok är underskattat. Laga stora satser av grytor, gratänger, lasagne osv. Märk upp matlådor och frys in. Bara att ta fram när du inte haft tid/ork att fixa annan matlåda.
* Frysta grönsaker är toppen att ha hemma. Lägg dem direkt i matlådan, de blir färdiga i mikron sedan. Likaså konserver som tonfisk, makrill, bönor osv. Med sådana basvaror är det lätt att blanda ihop en smarrig lunch. Har du dessutom kokt ris/pasta/dinkel/bulgur eller liknande i kylen så har du din matlåda färdig på nolltid.
* Burkar med oliver, soltorkade tomater, grillad paprika, ajvar, fetaost osv är också smart att ha i kylen. En till synes trist matlåda blir genast lite roligare genom att piffa till den med smakrika tillbehör.
* Det mesta funkar att ta med i matlåda. Vill du inte riskera att maten blandas ihop till en röra innan lunchen så packa i flera små lådor istället.
* Kokt potatis skalas med fördel efter att du värmt lådan. Blir lätt lite missfärgad och trist annars.
* Små röror i separat burk kan också ge det lilla extra som din matlåda behöver. Keso med hackade örter, rödlök och groddar till exempel. Eller smaksätt en klick yoghurt med chilisås. Behöver inte vara svårare än så.
* Har du inte möjlighet att stoppa matlådan i kyl, så tag gärna med en kylväska i mindre modell. Då håller sig maten fräsch fram till lunch.
* Koka gärna en stor sats tomatsås och frys in i portionsförpackningar. Perfekt att ha som bas till både soppa, pastasåser & gratänger.
Det var några tips. I ett senare inlägg tänkte jag tipsa om några fina matlådor som jag gillar.
Liv says
Hej Lina!
Har du gått klart din dietistutbildning nu? Jag kommer inte ihåg hur det var..vad ska du göra i så fall? Har du fått något jobb?
lina says
liv: Hej! Nej, denna termin är min sista, sedan är jag klar!
Filibabba says
Jättebra tips! =)
Anna says
Precis när jag hade lagt upp mitt inlägg om min matlådemakeri här i nya lägenheten så såg jag det här inlägget på bloggkoll! Telepati??? Men jag håller med dig fullt, matlådor är bäst! Då vet man vad man får och det blir mycket billigare 🙂
Louise says
Jag kör också mycket med matlåda på jobbet, man tjänar ju mycket pengar precis som du skriver och jag har inget emot att äta matlåda, men lägga upp på tallrik tycker jag absolut måste göra.
Ser framemot din favoritlådor! 🙂