Jag diggar ju när en måltid innehåller olika texturer. Man får liksom ett mer komplett intryck när det kanske är något krämigt, något med mer tuggmotstånd och så något krispigt. Lite crunch på toppen kan göra hela skillnaden ibland tycker jag:)
Crunch är något man verkligen får genom att tillsätta detta rostade bovete till sina anrättningar. Funkar faktiskt på det mesta och går att smaksätta på flera olika sätt. Detta har jag smaksatt med kanel då jag främst tänkt använda det till att toppa mina frukostar och mellanmål med så som gröt, yoghurt, smoothies, bowls osv. Ni som kikat på insta stories såg att jag toppade min overnight oats med krossat bovete, valnötter och blåbär imorse. Så himla gott! Andra smaksättningar skulle kunna vara vanilj, kardemumma, kakao eller kanske salt om man vill använda bovetet till exempelvis sallader och andra maträtter.
Hur enkelt som helst att fixa är det även om det tar lite tid i ugnen. Testa gärna med din favoritsmaksättning och dela med dig av resultatet:)
Rostat bovete
1 sats
2 dl helt bovete, Saltå Kvarn (använder du annat märke blötlägg bovetet över natten)
Vatten (att koka upp och hälla över)
1 msk rapsolja
1/2 tsk kanel (eller annan smaksättning)
Sätt ugnen på 100 grader. Koka upp vatten och häll det över bovetet, låt stå någon minut skölj sedan bovetet i kallt vatten och låt rinna av. Blanda bovetet i en skål med rapsolja och kanel, sprid ut på bakplåtspappersklädd plåt och rosta mitt i ugnen i cirka 1 1/2-2 timmar. Rör om någon gång under tiden. Ta ut bovetet och låt svalna helt innan du häller upp i en glasburk med lock.
Kommentera