Veckans fredagsfika är en favorit i repris som faktiskt hamnar på min topp 3- lista över mjuka kakor/bakverk. En helt underbar mjuk kaka med mörk choklad och valnötter. Passar perfekt att njuta som ett lyxigt helgfika till en kopp kaffe eller te. Varför inte ta med den på vinterutflykten eller till skidbacken? Kommer att smaka ljuvligt när det vankas energipåfyllning efter ansträngningen:)
Trevlig helg på er!
Choklad och valnötskaka
3 ägg
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 dl farinsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
100 g valnötter, malda eller finhackade
75 g mörk choklad, hackad
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Glasyr:
75 g mörk choklad, hackad
2/3 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en sockerkaksform, 2-2½ liter. Vispa ägg, strösocker och farinsocker vitt och pösigt. Smält smöret och häll i mjölken och rör ner det i äggsmeten. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner dem i smeten och rör smeten jämn. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen 40-45 minuter. Låt den stå kvar i formen några minuter, stjälp sedan upp den på ett fat och låt den svalna helt med formen över sig.
Glasyr: Koka upp grädden och ta av den från plattan. Rör ner den hackade chokladen och rör tills all choklad smält. Låt svalna något. Häll sedan glasyren över kakan. Låt kakan stå kallt i minst 1 timme innan den skärs i bitar.
Hej!
Vi blev lite konfunderade över hur mycket grädde det skall vara till glasyren. 2/3 kan tolkas som 2-3 dl eller 0,75 dl. Vilket är rätt.
Hälsningar
Lars-Eric
Hej! 0,75 dl ska det vara:)