Kanske är ni fler där ute som brukar bli sugen på att tillbringa mer tid i köket nu när hösten kommer? Att baka sitt eget bröd är något en borde göra oftare egentligen. Det är ju så underbart gott, man vet exakt vad brödet innehåller och dessutom bra för ekonomin.
Detta valnötsbröd är en av mina favoriter. Enkelt att baka och underbart gott med smör, en god lagrad ostskiva och säsongens sista gurka från växthuset:)
Valnötsbröd
2 bröd
25 g jäst
5 dl vatten
1/2 dl olivolja
1 1/2 tsk salt
ca 6 dl rågsikt
ca 6 dl dinkelsikt
100 g valnötter, grovhackade
Smula ner jästen i en bunke eller köksmaskin och rör ut den med ljummet vatten (37 grader). Tillsätt olja, salt, rågsikt och dinkelsikt. Arbeta degen ca 5 minuter eller tills den känns smidig. Tillsätt valnötterna mot slutet och låt de blandas in i degen. Jäs under bakduk ca 1 timme. Knåda degen lätt, dela i två delar, forma till limpor och lägg dem i brödformar (smorda eller med bakplåtspapper). Pudra lite mjöl över bröden och låt dem jäsa ytterligare en timme. Sätt ugnen på 200 grader mot slutet av jäsningen. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Kommentera