Tappar du också hakan när du går förbi butikernas grönsaksdisk och ser hur priset gått upp på många olika grönsaker och frukter? Snabbt har det gått också. Frukt och grönsaker är den kategori där man ser störst prisförändringar på kort tid och bara mellan december 2022 och januari 2023 var prisförändringen i procent följande på några vanliga grönsaker/rotfrukter:
Potatis: – 1,61
Morötter: 10,58
Vitkål: −22,77
Gul lök: -1,70
Tomater: 10,70
Slanggurka: 14,39
Sallad: 2,20
Salladskål: -0,77
Blomkål: 8,54
Purjolök: 36,83
Paprika: 5, 97
(Källa: SCB)
Det finns flera orsaker till dessa prisökningar bland annat ökade energikostnader för odlare, dåliga skördar och den svaga kronan och tyvärr ser det fortsatt dystert ut framöver.
Vad kan man då göra för att fortsätta äta grönsaker och ändå få pengarna att räcka till? Här kommer några tips från mig, fyll gärna på med era bästa tips i kommentarsfältet så hjälper vi varandra:)
- Var en aktiv konsument och jämför priser. Jag brukar veckovis kika i inkorgen och jämföra närbutikernas erbjudanden för veckan samt använda mig av appen Matpriskollen där man kan jämföra olika butiker och produkter.
- Planera matinköpen. Det är guld värt om du kan hitta en stund till planering, inköp och förberedelser tex på söndagen. Checka av vilka ingredienser som redan finns hemma och skriv en lista för veckans matinköp. En storhandling i början av veckan innebär att du resten av veckan inte behöver lägga tid på att springa till butikerna, med din planering till hands vet du vad som står på menyn för dagen, och är det tight om tid kanske morgondagens middag går att förbereda kvällen innan.
- Storkok – har du möjlighet så laga gärna flera rätter vid ett och samma tillfälle och bunkra upp lunchlådor samt frys in så det alltid finns en matlåda lättillgängligt när tid eller ork till att laga mat inte finns.
- Att minska matsvinnet är ständigt aktuellt. Se till att äta upp det som finns hemma innan du fyller på med nya varor. Är du inte sugen, eller har ätit samma mat flera dagar i rad, frys in eller använd fantasin för att skapa ”nya” rätter av det som finns hemma.
- Försök att byta ut de grönsaker som är riktigt dyra mot andra grönsaker. Tomater, paprika och gurka är exempelvis galet dyra just nu.
- Använd frysta grönsaker! De frysta grönsakerna fryses in när de är som mest näringsrika och den näringen finns kvar. Kilopriset är ofta lägre än på de färska grönsakerna och eftersom hållbarheten är lång funkar det bra att bunkra upp dessa när det är bra priser.
- Använd mer baljväxter och dryga gärna ut diverse rätter med tex linser och bönor.
- Många rotfrukter är fortfarande ett bättre pris på, även här är hållbarheten relativt lång och de fungerar till många olika rätter.
- Odla själv. Nu med våren på intågande passa på att köpa lite fröer och odla på fönsterbänkar tills du kan fortsätta utomhus. Det går bra att odla småskaligt oavsett boende och utrymme, det mesta funkar fint att odla i krukor.
- Sätt din egen prägel på recepten du följer efter vad som finns hemma, det mesta fungerar bra att byta ut mot annat och vem vet – kanske överträffar du orginalreceptet:)
Det bra tips , tusen tack.
Tack för din kommentar:)