Detta inlägg har jag postat tidigare men det är något som kanske är mer aktuellt än någonsin nu i dessa tider när det säkert är fler än mig som behöver hålla nere matkostnaderna. Att man kan äta gott och billigt är en sak som är säkert. Det gäller bara att göra det på rätt sätt. Här kommer mina bästa tips för en låg matbudget. Fyll gärna på med era.
- Planering av matveckan och av inköp. Låter kanske trist, men jag skulle vilja säga att det är a och o för att hålla låga matkostnader. Varför inte ta en mysig stund på helgen då ni planerar veckans maträtter, checkar av vilka ingredienser som finns hemma och skriver en lista för veckans matinköp. En storhandling på måndagen gör att du resten av veckan inte behöver lägga tid på att springa till affären stup i kvarten. Med din planering till hands vet du vad som står på menyn för dagen, och är det tight om tid kanske morgondagens middag går att förbereda kvällen innan?
- Välj råvaror i säsong. Som alltid tjänar du på att välja de råvaror som har aktuell säsong, både ekonomiskt sätt och smakmässigt. Kolla upp vilka råvaror som är i säsong för tillfället. Butikerna brukar vara rätt bra på att skylta dessa och ha på erbjudande.
- Frossa i rotfrukter och baljväxter. Dessa två är riktigt bra exempel på hur man på ett gott sätt kan hålla nere matkostnaderna. Rotfrukternas säsong är lång och de funkar i princip året runt. De är väldigt användbara till allt i från soppor och grytor till brödbak och lyxiga måltider. Att dryga ut köttfärssåsen med rivna rotfrukter är ett gott knep som dessutom ”lurar” i barnen grönt:) Även baljväxterna har många användningsområden och är goda i exempelvis grytor, soppor, bröd och som vegetariska biffar. Mixa dem gärna tillsammans med diverse kryddor och en god raps- eller olivolja och du har ett mumsigt smörgåspålägg.
- Inför ett par vegetariska dagar/vecka. Med ovanstående tips och några vegetariska måltider i veckan, kan du spara slantarna till en fin köttbit till helgen. Enligt mig, mycket smartare än att välja lågprisalternativ i köttdisken.
- Hembakt är godast. Och billigast! Här finns det massor med pengar att tjäna och det är ju faktiskt inte alls svårt när man väl kommit igång. Köp hem ett gäng mjöl och grynsorter, havrekross och jäst. Botanisera bland brödrecept och sätt igång. När du har vanan inne går det av bara farten:)
- Ta med matlåda till jobb och skola. Att laga några extra portioner av middagsmaten är varken krångligt eller besvärligt, men oj vad det finns slantar att spara här! Börja räkna på lunchkostnader/vecka och slå ut på ett år så märker du vad det egentligen kostar att lämna matlådan hemma.
- Minska matsvinnet. I ärlighetens namn, hur mycket mat åker i soporna hemma hos dig? Det är ju faktiskt fruktansvärt hur mycket mat vi svenskar slänger. Ät upp det som finns hemma innan du fyller på med nya varor. Är du inte sugen, eller har ätit samma mat flera dagar i rad, frys in eller använd fantasin för att skapa ”nya” rätter av det som finns hemma (addera andra kryddor exempelvis).
Kommentera