Är det någon dessert som man ska njuta av så här års så är det väl ändå en nygräddad härlig äppelpaj, eller vad säger ni?! När löven börjar trilla ner från träden, naturen skiftar färg, det halvruggiga vädret påminner om att det är höst och det finns svenska äpplen att få tag i…ja då kommer mitt sug efter äppelpaj direkt:)
Denna äppelpaj är bakad med mandelmjöl och har extra crunch av hackad mandel och solroskärnor. Smaken av både kanel och kardemumma finns där och jag är verkligen galet förtjust i den här äppelpajen. Servera med valfri vaniljsås och njut av höstens godaste dessert/fika.
Trevlig helg på er!
Äppelpaj bakad med mandelmjöl
Ca 4-5 portioner
5 st svenska äpplen, klyftade (ev skalade)
1-2 msk råsocker eller annan sötning som exempelvis kokossocker
1/2 tsk kanel + 1/2 tsk mortlad kardemumma
125 g smör
1 dl råsocker eller kokossocker
2 dl mandelmjöl
2 dl havregryn
1/2 dl hackad sötmandel
1/2 dl solroskärnor
Sätt ugnen på 200 grader. Fördela äpplen i en smord pajform. Strö över socker och kanel/kardemumma. Tärna smöret och nyp ihop det med socker och mandelmjöl. Blanda sedan i havregryn, mandel och solroskärnor tills det blir en rätt fast massa. Smula degen över äpplena, hyvla eventuellt över lite extra smör och grädda sedan pajen i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter (täck eventuellt med folie för att inte mandeln ska brännas). Servera gärna äppelpajen med en havrebaserad vaniljsås.
alltså jag är besatt av dina recept. Det ena är bättre än det andra! <3
Så härligt att höra Frida:)! Hoppas du får en fin vecka. Kram.
Tusen tack för ett toppenrecept!
Jag letade en stund, till slut hittade jag detta som stämde med alla ingredienser.
Vad kul att du gillade receptet och tack så mycket för feedback, det uppskattas:)