I en receptfolder från Oatly hittade jag en kanongod laxgryta som snabbt blev en ny favorit. Fänkål ihop med lax passar verkligen bra, och grytan svänger man ihop på femton snabba minuter. Tillbehören går att variera, ris, pressad potatis eller vitlöksbröd är några exempel. En underbar gryta som passar till både vardag och helg tycker jag!
Laxgryta med fänkål
4 portioner
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 300 g fänkål
1 gul paprika
2 msk rapsolja
1 burk hela tomater (gillar coops cherrytomater)
3 dl fiskbuljong
1 dl oatly iMat
1 tsk torkad örtblandning
maizenaredning
600 g laxfilé
salt, svartpeppar
persilja (till garnering)
Skala och finhacka lök och vitlök. Strimla fänkål och skär paprika i mindre bitar. Fräs allt i oljan några minuter utan att det tar färg. Tillsätt tomater, buljong, oatly iMat och låt koka upp. Strö i örtkryddan och låt allt sjuda ca 5 minuter. Skär laxen i ca 2 cm kuber och lägg ner den i grytan. Låt sjuda ytterligare några minuter eller tills laxen känns klar. Smaka av med salt och peppar. Dekorera med persilja.
endast små ändringar av Oatlys orginalrecept är gjorda.
Ann-Sofi Karlsson says
låter ju helt underbart! Festligt till vardags och lyxig till helgen:)
Lina Abrahamsson says
Ja, eftersom den är så snabb och enkel funkar den bra till vardags. Men jag tycker även den passar till helgen då grytan känns lite festlig!
Petra Liuski says
Mums! Mjölkfritt dessutom – det gillas extra 🙂
Lina Abrahamsson says
Trots att vi inte har några mjölkallergiker i familjen, använder jag ofta oatlys produkter då jag gillar många av dem.
HurtMaja says
Mmmm, det här måste jag prova!
Fröken Dill says
Låter väldigt gott, men vad tar man om man inte är mjölkallergiker? Grädde?!
Lina Abrahamsson says
Ja, grädde funkar ju fint att använda. Vilken variant man föredrar går bra, matlagningsgrädde/mellan/vispgrädde.