Har tagit lite ”bloggledigt” under helgen. Rätt skönt (och välbehövligt) att inte ens slå på datorn vissa dagar. Men sedan kommer suget igen…
Lagade en enkel köttfärssås igår. Visst är det skillnad på köttfärssås och köttfärssås? Jag älskar när den får puttra lääänge, och när man tillsätter ingredienser som gör köttfärssåsen sådär mustig och god. Lagerblad och rött vin är två exempel. Denna variant innehåller färska tomater (har mängder i växthuset) vilket också gör enorm skillnad på smaken.
Köttfärssås a la Lina
500 g nötfärs (lammfärs är också gott)
1 msk rapsolja
1 st vitlöksklyfta
1 gul lök
2 morötter
1 st chilifrukt (finahckad)
2 msk tomatpuré
salt, peppar
1 tsk torkad oregano
ca 500 g hackade färska tomater (ev skållade)
1-2 dl vatten
2-3 msk kalvfond
2 lagerblad
parmesanost till servering
400 g pasta
Hacka vitlök, gul lök och skiva morötterna fint. Hetta upp rapsolja i en panna och stek färsen tillsammans med lök, vitlök, morötter och chili. Tillsätt tomatpuré, salt, peppar och oregano. Lägg i tomaterna, vattnet, kalvfonden och lagerblad. Låt det puttra ihop i ca 30 minuter. Smaka av och krydda ev mer med salt och peppar. Koka pastan så att den blir al dente till servering. Blanda pastan med köttfärssåsen och toppa med riven parmesan, servera direkt.
Anna says
Håller med fullständigt.. det finns så mycket som gör att en köttfärssås smakar så mkt mer! Jag gjorde tomatsås igår (på färska tomater) och hade både rödvin och balsamvinäger som smaksättare.. och så lite honung förståss…. så gott och sån skillnad mot vanliga burktomater! 🙂
lina says
Anna: Tomatsås är ljuvligt. Gott att smaksätta den med balsamvinäger, glömmer ofta bort det men det gör ju verkligen susen!