På måndag kör skolan igång igen för barnen och då är det super att ha laddat kylen med snabba mellanmålstips som de kan äta när de kommer hem trötta efter skoldagens slut. En färdigmixad smoothie, macka med matigt pålägg, frukt eller dessa goda mellanmålsbollar är enkla och bra tips.
Mellisbollarna är fantastiskt goda och innehåller bla dadlar, kakao, mandel och havregryn. Bara bra saker och perfekta även när sötsuget sätter in eller till en kopp kaffe. Går utmärkt att variera med olika sorters nötter eller kanske solroskärnor om man är allergisk. Kaffet kan ersättas med vatten eller exempelvis saft från apelsin om man vill variera med olika smaker. Bara att experimentera er fram till er egen favorit:)
Mellanmålsbollar
10-12 st
Ca 12 st färska dadlar
2 1/2 msk kaffe (starkt kaffe eller espresso)
2 msk kakao
1 dl sötmandel (eller valnötter)
2 dl havregryn
En gnutta salt, ca 1/2 krm
Kokosflingor att rulla bollarna i
Kärna ur dadlarna och klipp dem i mindre bitar, mixa i matberedare eller mixer tillsammans med kaffet till en slät massa. Tillsätt övriga ingredienser och mixa ihop allt. Forma till bollar och rulla dem i kokosflingor, låt stå kallt en stund innan servering. Förvara i tätslutande burk i kylskåp.
Kommentera