Nu är utegranen uppe! Vi brukar sätta upp den ganska tidigt eftersom det är mysigt när det lyser upp lite i mörka November.
Testade Pepparkaksfil idag. Och visst smakar det pepparkaka! För sött för min del, med jag kan tänka mig att det passar till bakning. Hittade detta recept på norrmejeriers hemsida, låter gott!
Mjuk Pepparkaka
2 stycken
Ugn 200 °
200 gr margarin eller smör
5 dl farinsocker
4 ägg
3 dl pepparkaksfil
6 dl vetemjöl
25 gr pepparkakskrydda
2 tsk bikarbonat
Värm ugnen till 200 grader. Smörj och bröa två formar á 1½ l. Rör rumsvarmt fett och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Rör ner pepparkaksfilen och till sist, mjölet blandat med kryddorna och bikarbonat. Häll smeten i formarna. Sätt in formarna i nedre delen av ugnen, sänk temperaturen till 175 grader. Grädda 50-60 min.
Låt kakorna stå kvar i formarna några minuter innan de stjälps upp. Låt dem svalna under bakduk.Går utmärkt att frysa.Det går bra att göra muffins också blir ca 40 st. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 10 minuter, sänk sen till 175 grader. Grädda i ca 10 minuter till.
recept norrmejerier
Emma says
vad coolt med pepparkaksfil, det borde bli väldigt gott att göra en filkaka med det. Kryddorna i den påminner lite om de som finns i pepparkaka.
får väl testa när jag kommer hem över julen för jag har inte sett något liknande här nere.
sofia says
Oj, haha! Verkar som att pepparkakssmak finns vöerallt nu 🙂 Ska nog också baka mjuk pepparkaka i veckan…mums.
annamaria says
Har inte hittat pepparkaksfil i de här södra delarna. Det som kan hittas här från dina trakter är Fjällfil – den längtar jag efter med hjortron i….inte bra för en laktosmage men väldigt gott. Har för mig att den är riktigt fet och gosig också….kanske bra att man inte kan äta den. Vad god chilin ser ut! I morgon blir det något med lammfärs här…inte så ofta kan jag säga. Vi får se vad det blir. i tomatsås kanske.
milla says
Låter himla gott! 🙂
lina says
emma: Ja, det är lite roligt nu kring jul och så med nya smaker, även om jag helst äter osötade filer. Men till bakning passar det säkert!
sofia: Mjuk pepparkaka är ju mums!
annamaria: Fjällfil är inte dumt! Lammfärs gillas av mig, eller lamm överhuvudtaget. Lammfärsbiffar fyllda med fetaost är hur gott som helst, lammfärsköttbullar med saffran är också en lammfavvo!
Du lägger väl ut receptet, vad det nu blir?
milla: Filen var god, men lite söt. Ska testa att baka pepparkakan i veckan,den är nog god!
Moa says
Den lät ju ganska smidig och enkel, coolt med pepparkaksfilen.