Under förra veckan gjorde jag en vegetarisk lasagne där basen bestod av en tomatsås med aubergine och zucchini. Jag har tidigare gjort veg.lasagne på olika sätt bla denna spenatlasagne.
Den här lasagnen jag gjorde nu kommer från boken Mera Vego, en för övrigt kanonbra bok med enkla recept som passar familjer. Första gången vi testade just denna lasagne och enligt mig var den en höjdare! Riktigt, riktigt god med en krämig grönsakssås. Tyvärr gick den inte hem hos någon av barnen vilket var synd. Jag vet inte om det var de små bitarna av aubergine och zucchini som de hade svårt för. Jag hackade grönsakerna riktigt fint och på toppen hade jag lite västerbottensost för extra smak.
Får väl se om jag testar med denna fler gånger eller om det blir till att justera receptet med andra grönsaker för att passa barnens smaker bättre:) Jag tyckte som sagt att den var supergod! Testa gärna och återkom med era synpunkter.
Lasagne
4-6 portioner
2 1/2 liter grönsaker (fint tärnade), använde 2 aubergine och 1 stor zucchini
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Rapsolja
4 dl creme fraiche
500 g krossade tomater
1 1/2 grönsaksbuljongtärning
Svartpeppar
1 tsk torkad oregano
Cirka 12-15 lasagneplattor, torkade
150 g fetaost
2-3 dl riven ost
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj grönsakerna och tärna dem fint, finhacka lök och vitlök. Fräs allt i rapsolja i några minuter och tillsätt sedan crème fraîche, krossade tomater och buljongtärning, låt puttra i cirka 10 minuter. Smaka av med svartpeppar och oregano, eventuellt lite salt. Täck botten av en ugnssäker form (cirka 25×30 cm) med såsen, lägg på lasagneplattor och varva sås och lasagneplattor i flera lager, smula ner fetaosten i ett av lagren. Se till att det finns tillräckligt med sås kvar att avsluta med. Strö över osten. Grädda lasagnen mitt i ugnen i cirka 25-30 minuter.
Kommentera