Nu är det ju bara början av februari ännu, men hittills i år har det gått riktigt bra med ”brödbaksprojektet”. Med undantag från ett par brödpåsar på extrapris, har inget köpebröd hängt med hem från butiken. Istället har det knådats diverse degar.
Förra veckans bröd blev detta valnötsbröd. En favorit sedan tidigare hos mig. Tyvärr är inte barnen lika förtjust i brödet, vilket kanske inte är så konstigt, då de inte fastnat för valnötter (ännu). Man kan ju inte gilla allt. Dock fungerar det ju väldigt bra att utesluta valnötterna i detta bröd om man vill, eller så knådar man ytterligare en deg för att behaga hela familjen:)
Valnötsbröd
2 bröd
25 g jäst
5 dl vatten
1/2 dl olivolja
1 1/2 tsk salt
ca 6 dl rågsikt
ca 6 dl dinkelsikt
100 g valnötter, grovhackade
Smula ner jästen i en bunke eller köksmaskin och rör ut den med ljummet vatten (37 grader). Tillsätt olja, salt, rågsikt och dinkelsikt. Arbeta degen ca 5 minuter eller tills den känns smidig. Tillsätt valnötterna mot slutet och låt de blandas in i degen. Jäs under bakduk ca 1 timme. Knåda degen lätt, dela i två delar, forma till limpor och lägg dem i brödformar (smorda eller med bakplåtspapper). Pudra lite mjöl över bröden och låt dem jäsa ytterligare en timme. Sätt ugnen på 200 grader mot slutet av jäsningen. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Trollmamma says
Samma projekt pågår här. Men till skillnad från hos dig går valnötter väldigt väl hem här i huset. Nackdelen är väl att de drar upp energivärdet bra. Men det här ligger bra till att bli testat inom kort ändå, det lät väldigt trevligt. Om man bortser från det där med totalt 2h jäsning, det blir sen kvällsmat…
Lina Abrahamsson says
Du får testa nån helg eller så när tiden finns. Alternativt tillsätta mer jäst och korta ner jästiden, men det blir inte lika bra resultat då tycker jag:)
Ann-Sofi MATSAFARI says
Valnötter är den bästa av alla brödkryddor:)