En tomatsoppa känns alltid rätt tycker jag:) Oftast denna årstid brukar jag ha mängder med tomater i växthuset som behöver användas och då kokar jag ofta denna tomatsoppa. Har skapat den för Kung Markatta för ett par år sedan och det blev en favorit som stannat kvar. I år har tomaterna varit trögare, det finns inga mängder utan vi njuter de få som mognat precis som de är, som pålägg eller till diverse maträtter. Som tur är fungerar det alldeles utmärkt med krossade tomater i denna soppa.
En väldigt enkel men smakrik soppa som mättar bra tack vare de lyxiga belugalinserna. Testa den gärna:)
Tomatsoppa med belugalinser
4 portioner
1 msk olivolja
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
Ca 4-5 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
1 dl havregrädde alt 2 msk creme fraiche
Salt, svartpeppar
3 dl belugalinser, kokta
75 g fetaost
Färsk basilika
Börja med att koka belugalinserna enligt förpackningens anvisning, tillsätt lite olivolja och låt dem stå tills soppan är klar. Skala och finhacka lök och vitlök och fräs det i olivolja i en kastrull. Tillsätt krossade tomater, vatten, grönsaksbuljong, oregano och basilika. Låt soppan puttra i ca 15-20 minuter, mixa den eventuellt med stavmixer och tillsätt sedan havregrädde eller creme fraiche. Smaka av med salt och peppar. Fördela soppan i tallrikar och tillsätt belugalinserna, smulad fetaost och färsk basilika.
Kommentera