Ja, tomat var en given ingrediens i dagens middagsplaner och eftersom jag kände mig sugen på paj fick det bli en mumsig tomatpaj. Kokade en enkel tomatsås med lök, vitlök, morot, basilika och tomater som jag fyllde pajskalet med. Sedan toppade jag med tärnad fetaost, skivade tomater och en äggstanning. Tomat & feta är ju en klockren kombo, så gissa om det blev gott!!!
Till pajdegen använde jag mig av överblivna kokta potatisar som jag rivde ner och blandade med övriga ingredienser. Ger ett lite matigare skal som blir aningens mjukare i konsistensen. Riktigt gott och ett bra sätt att ta till vara på sina rester.
Nu är det köksrivning som gäller för hela slanten. Ha en fin kväll!
Tomatpaj
4-5 portioner
Pajdeg:
150 g riven kokt potatis (ca 2-3 st)
50 g smör el margarin
1 dl siktat dinkelmjöl
1 dl grahamsmjöl
Blanda alla ingredienser till en deg. Tryck ut i pajform, nagga och låt stå svalt en stund. Förgrädda ca 10 minuter, 200 grader.
Fyllning:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 riven morot
1 msk tomatpuré
2 msk olivolja
400 g skållade och hackade tomater (funkar förstås med burktomater också)
salt, svartpeppar
ev socker
färsk basilika
100 g fetaost
4-5 skivade tomater
2 ägg
2 dl mjölk
1 dl riven lagrad ost
salt, peppar
Hacka lök och vitlök. Riv morot. Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök, vitllök, morot och tomatpuré. Tillsätt tomaterna och låt såsen puttra ihop ca 30 minuter eller tills den blir ganska fast i konsistensen. Smaka av med salt, peppar, ev socker och basilika. Låt såsen svalna en stund och fyll sedan pajskalet med tomatsåsen. Tärna fetaosten och lägg över tomatsåsen, fyll på med skivade tomater.
Vispa ihop äggstanningen och häll över pajen. Grädda pajen i mitten av ugnen (225 grader) ca 25 minuter. Servera gärna med rucola.
Rebecca says
Spännande kombo… men blir det inte "rinnigt" när man har tomatsås i?
lina says
Rebecca: Det gäller att tomatsåsen får koka ihop så att den är ganska fast, samt gärna låta den svalna lite innan man fyller skalet. Borde kanske skrivit det:) Då blir det bra konsistens på pajen tycker jag.
carolina says
grahamsskal till paj är så himla gott! =)
Sofia says
Mmmm, så gott! Är lite dålig på att göra paj, vågar mig liksom inte på det, men det här måste jag ju nästan prova!
Har gjort din tryffelchokladkaka till lördagens bjudning och jag är skapligt sugen på att smaka om man säger så…=)
lina says
Carolina: Visst är det godare när man använder det än vetemjöl, blir både matigare och bättre konsistens tycker jag.
Sofia: Åh, kul att du gjort kakan. Den är ljuvlig (enligt mig i alla fall).
Hallon & Blåbär says
Den pajen ser ju hur läskande god ut som helst.