Första november idag och här i norrland föll också första snön! Tog en snöig promenad och andades in den friska luften, nog känns det att vintern är påväg.
Än är det dock några veckor innan jag kickar igång julen på allvar. Några julsmaker här och där skadar dock inte att smyga in eller vad säger ni? Dessa pepparkaksbollar njuter jag gärna av redan nu. Väldigt enkla att göra och smaksättningen går att variera på många olika sätt. Här har jag alltså tillsatt klassiska pepparkakskryddor som kanel, kardemumma, nejlika och ingefära samt en skvätt espressokaffe. Gott också att tillsätta en gnutta saft av pressad apelsin. Perfekt ”kaka” till en kopp kaffe eller te:)
Pepparkaksbollar (ca 15 st)
200 g mandel (en påse), rostad
12 st färska dadlar, urkärnade
1/2 tsk kanel
1/2 tsk nejlika
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk kardemumma
1/2 msk neutral kokosolja
1 msk kaffe, gärna espresso
(Ev 1/2 msk saft från pressad apelsin, ta då bara 1/2 mängd av kaffet)
Rosta mandeln i torr stekpanna på medelvärme. Mixa mandeln i matberedare och ta undan ca 1 dl till att rulla bollarna i. Tillsätt resterande ingredienser och mixa allt till en smet. Forma bollar och rulla i mandeln. Förvara i tätslutande burk i kylskåp.
Kommentera