I samarbete med Matsmart.se drar mat.såklart. nu igång en tävling med ett riktigt härligt pris i form av en fullspäckad matlåda! Matlådan är utvald av mig på temat ”handla billigt för att klara hushållsbudgeten”. För även om årets kanske fattigaste månad januari nu är över tycker jag fortfarande detta är aktuellt i februari. Ja, eller för många av oss är det ständigt aktuellt att tänka på matbudgeten, året om. Eftersom det är fullt möjligt och inte alls svårt att äta både gott och billigt finns det väl ingen anledning att slösa mer än nödvändigt. Håller man igen i vardagen finns det dessutom kanske utrymme för ett lyxigt restaurangbesök då och då eller att lyxa till med något annat gott man känner för att unna sig.
TÄVLINGEN ÄR NU AVSLUTAD! VINNARE PUBLICERAS INOM KORT!
Vad är Matsmart?
För er som inte är bekanta med Matsmart sedan tidigare vill jag bara ta några rader att förklara deras fantastiska idé. Det är ju faktiskt så att enorma mängder mat som produceras aldrig når fram till konsumenterna. Det kan till exempel vara varor med bäst-före-datum som är kort eller som har passerat nyligen, felmärkningar, byten av förpackningar, felbeställningar, överproduktion osv. På Matsmart tycker de alltså att fullt tjänlig mat ska ätas och inte slängas. Därför köper de in stora volymer av överskottsvaror och erbjuder deras kunder att handla till riktigt bra priser (ja helt galna priser ibland) och levererar sedan maten hem till dig eller till närmaste utlämningsställe. Du som handlar tjänar på så sätt pengar samtidigt som du bidrar till att minska det enorma matsvinnet. Två flugor i en smäll. Hur bra är inte det!? Jag tycker det är en helt fenomenal idé.
Tävling
Nu har du alltså möjlighet att vinna en fullspäckad matlåda från Matsmart som innehåller allt ifrån pasta, linser, krossade tomater, oliver, användbara ekologiska kryddor och andra smaksättningar till frukostprodukter, nötter, snacks, mineralvatten och lördagsgodis.
För att delta i tävlingen lämnar du bara en kommentar här i kommentarsfältet (eller på instagram, matsaklart) med ditt bästa vardagstips för att minska matsvinnet. Tävlingen pågår till och med 11/2 kl 20.00. Sedan lottas alltså en matlåda ut bland alla som deltar.
Matlådans innehåll samt tips
Tanken med matlådan är den ska innehålla produkter som är lätta att jobba med och som genom att komplettera med färskvaror och exempelvis billiga grönsaker och rotfrukter i säsong ska räcka till många olika slags maträtter. Därför har jag jobbat mycket med basvaror som krossade tomater, linser, pasta och massor med kryddor och andra smaksättningar. Några frukostprodukter som exempelvis chiafrön samt lite nötter och andra vardagliga nödvändigheter:)
Jag har pratat tidigare om tips för att hålla nere matbudgeten. Ständigt aktuella tips som jag försöker ha med mig i vardagen och för att spinna vidare på temat med tanke på denna matlådans innehåll tänkte jag tipsa om några billiga och goda maträtter.
Frukost och mellanmål
I lådan finns alltså de fantastiska chiafröna som går att använda till väldigt mycket i frukost och i mellanmålsväg. En kesokaka med chiafrön passar perfekt att servera till både frukost och mellanmål, den innehåller mycket protein och mättar bra. Servera tillsammans med frukter eller bär i säsong. En chiafrutti är ett annat härligt frukostalternativ liksom att göra smoothies av chiafrön. Att starta dagen med hembakt bröd är ju fantastiskt och just att baka mer bröd hemma är ett riktigt hett spartips för den som vill hålla nere matbudgeten.
Lunch och middag
Soppor av olika slag är alltid en god idé när man vill komma billigt undan. Av lådans innehåll finns det också möjlighet att laga många varianter på pasta. Enkla varianter med färdig pesto, kanske en pastapytt med grönsaker i säsong och ni får inte missa den goda rotsakssåsen till pasta som blir ännu godare och mer mättande genom att hiva ner lite kokta linser mot slutet. I denna matlåda finns också ett enchiladas kit. Perfekt fredagsmat när man är trött efter veckan. Testa kycklingenchiladas eller gör en vegetarisk variant med dina favoritgrönsaker. Pizza är annan fredagsmat som går att göra riktigt billig när man gör den hemma. Egen pizzadeg är busenkelt och det finns inte mycket som slår en hemlagad tomatsås som fått puttra länge. Gör gärna en vegetarisk pizza med oliver, lök, paprika och champinjoner. Servera med en stor pizzasallad.
Sallad
Med alla goda kryddor och smaksättningar som lådan innehåller är det lätt att fixa en billig och god sallad. Så här års kan jag tipsa om att använda sig av mycket kål, gärna rödkål som får steka i stekpanna med rödlök. Tillsätt sedan matiga rotfrukter som exempelvis rödbetor, salta och peppra och ringla över balsamico. En riktigt härlig färgklick som kan serveras som tillbehör till olika maträtter eller bara tillsammans med en bit kyckling eller fisk. Jordnötter och cashewnötter kan användas till att toppa diverse sallader med, ger en härlig crunch:)
Övrigt
I matlådan finns också storpack av mineralvatten, tranbär/blåbärsdryck, lite ekogodis samt mina godisfavoriter. Ibland håller man igen matutgifterna under veckan och sedan frossar man på helgen och lägger onödigt mycket godis, läsk och snacks i varukorgen. Min tanke här är att det är bättre att ha en plan även för helgen. Köp hem lite av familjens favoritgodis och spara både pengar och tid (hemska köer på fredagar). Smaksatt mineralvatten är perfekt ersättning för läsk och ett tips är att blanda mineralvattnet med tranbärs/blåbärsdrycken för en läskliknande god smak. Tuggummi och halstabletter är vardagsnödvändigheter som alltid finns i min handväska liksom handsprit och våtservetter för att slippa alla hemska bakterier som härjar denna årstid.
Lycka till med tävlingen nu!
Inlägg i samarbete med Matsmart.se.
Linnea börjesson says
Hej!
Som studerande så är det viktigt att ta vara på Matsvinn. Detta gör jag genom att fixa matlådor eller diverse ”experiment” men rester som blir kvar. Jag kan komma på roliga kombinationer med mat som blir över och i många fall blir det en otrolig smakupplevelse. Det är kul att få hitta på nya matkombinationer som man aldrig trodde skulle funka ihop, men som faktiskt gör det.
Rolf says
Enkelt använd fantasin. Var inte receptfanatiker utan ha recept som utgångspunkt men tänk vidare själv. Vid snabbmatsinköp om sådant används gör något eget av resterna det blir alltid bra. Det viktiga är för att minska matsvinnet är att använda fantasin och inte vara slö. Slö ser jag det som att kasta mat eller handla mat som inte används sedan. Håll koll.
Karoleen says
Ett av mina knep är att ha flera dagar i veckan då jag kör kylskåpsrens istället för att ta fram nytt i frysen eller köpa nytt. Dvs jag gör grytor eller ihopkok av det som finns i kylen som behöver användas. Bland de godaste pastasåserna som finns görs med kylskåpsrens. Ett annat bra sätt att använda mat som finns är omelett eller paj. Det går att använda i stort sett vad som helst i en paj eller omelett. Det gör att man inte slänger någon mat eftersom man använder allt i annat. Tillochmed blasten från vissa grönsaker, t.ex. rädisor eller rödbetor är supergoda i sallad eller i pastasås.
Karin W. says
Jag har en löpande lista i köket över livsmedel som jag har i kylskåpet och i mina två frysar. Veckans måltider planeras efter vad jag redan har hemma. På så sätt blir det både enkelt att handla och att laga mat. Jag köper oftast bara de saker som saknas för måltiderna.
Min mamma brukade frysa in matrester i en låda (hur små de än var). När restlådan var full, malde hon alla resterna tillsammans med kokt, kall potatis, en urvattnad saltsillfilé och ett ägg. Hon formade ”biffar” av smeten och stekte dem i smör i på båda sidor. Vitkålssallad med lingonsylt som tillbehör.
Caroline says
Mitt bästa tips är att laga något utav resterna som blir över eller när något är på väg att gå ut! Göra en pyttipanna eller någon typ av gryta!
Amanda says
Får jag rester/slattar av något sparar jag och lagar något annat av det. Lagade matrester fryser jag in eller så tar sambon med det som lunch till jobbet.
Märta says
Mina bästa tips för att undvika matsvinn är att ha en låg temperatur i kylen för då håller maten mycket längre, färskt bröd som blivit torrt gör jag crostinis av, gammal frukt och grönsaker blir gott snacks genom att torka i ugn och tillsist ställer jag alltid varor med kort datum längst fram i kylen. Tummen upp för en viktigt och rolig tävling, dels för miljön och dels för en snål student som mig.
Sara says
När jag växte upp hade min mamma ett tidningsurklipp på kylskåpet med rubriken ”rester är också mat”! Som barn var det kanske inte alltid superkul med rester men nu som vuxen med tre barn så älskar jag rester :-). Vi lagar mat ett par ggr i veckan och de övriga dagarna kombinerar vi de matrester som finns till en ny rätt. Får ibland även komplettera med något från frysen/kylen . Jag har blivit en sån som tar tillvara på alla matrester och känner mig nöjd när jag lyckas förvandla det till något nytt nästa dag. Jag har även matlåda till jobbet varje dag.Jag läser mycket matbloggar/kokbäcker där man kan få bra tips till nya rätter. Omelett funkar ju alltid att göra av rester.
Jessica Sundberg says
Vilken grym tävling!!!!!!!!!!!!
Mitt bästa tips är att köpa mat vars bäst före datum är på väg att gå ut. Ofta sätter affärerna ner dessa varor med 30-50%. De är ofta riktigt bra, kött nästan bättre då det faktiskt möras i sin vacuumförpackning. Köttfärs och kyckling ska man dock passa sig för, de kan se fina ut men lukta skunk och är därmed oätbart. Dessa produkter lagar jag storkok av och fryser in, dels i mindre matlådor att ta med till jobbet, dels i större lådor som tas fram till middag för hela familjen. Smidigt och man sparar både tid, pengar och jordens resurser!
Monika says
Vilken rolig tävling. Jag är helt säkert på att det helt enkelt handlar om att ha lite fantasi och våga.
En halvtaskig paprika kan fungera utmärkt som krydda i all matlagning.
Öppnade burkar och förpackningar med bottenskrap kvar av ajvar relish, tomatpure, grädde eller nån överbliven salsasås från fredagens tacomys kan lyfta vilken chilli somhelst.
Småsega morötter som tappat sina knaperhet är precis lika goda att rosta i ugnen som en nyköpta.
Omeletter, pajer och pizzor är perfekta lösningar för överbliven mat och mina favoriter som flest personer frågat efter recept på är just sådana som jag gjort på matrester och där jag knappt ens vet vad jag haft i. Det som fanns i kylskåpet helt enkelt.
Fantasin har inga gänser och det ska ideérna till matlagning för minskat matsvinn inte heller ha!
Gott bli det. Både för smaklökarna och miljön, det kan jag skriva under på:)
malin says
Hej!
Här är ett prima tips för att minska matsvinnet hos oss barnfamiljer! Jag har tre ungar på 5, 9 och 11 år som älskar mat men som dessvärre inte är lika bra på att ta flera småportioner utan hellre lassar upp en monsterportion som sedan inte orkas ätas upp och därmed hamnar i komposten. Detta har jag löst på ett urfiffigt sätt om jag själv får säga det! Efter varje middag skrapar jag ihop det som lämnats på tallrikarna och väger resterna på matvåg, antecknar vikten och slår sedan ihop siffrorna från hela veckans middagar. För varje vecka som siffrorna krymper firar vi det med utflykt till badhuset, biobesök eller dylikt som hela familjen tycker är roligt! Barnen uppskattar det enormt mycket och blir engagerade i frågan. Framför allt så skapar det en medvetenhet hos dem: man tar inte mer än vad man orkar, hellre fler små portioner än en stor etc. Vissa kanske kan hävda att det är ett slags mutsystem men faktum är att jag kan skönja ett nytt beteendemönster hos mina barn och när de har kamrater över på middag är de inte sena med att upplysa dem om att man inte ska ta mer än vad man orkar för då slösar man minsann på både mat och pengar! Pengarna som man sparar in på att minska svinnet vet ju numera, både jag och barnen att man kan göra roligare saker för! Istället för de vanliga ”småutflykterna” håller vi just nu att spara in fyra veckors poäng så att vi kan åka till Junibacken i Stockholm! Bra för miljön, bra för plånboken och bra för familjen som kan göra massor av roligheter tack vare denna nyvunna medvetenhet hos de små! 🙂
malin says
mitt bästa tips är att omvandla resterna av all mat till et lyxigt buffebord. och vem älskar inte 1 buffe bord att få mumsa lite alla olika godsaker .Jag fryser ner allt som blir över även frukt innan det blir för gammalt och återskapar nya rätter med och små aptit retare och efter rätter som mina barn får var med på och bolla ideer vad vi ska göra med maten . jätte kul för hela familjen och väldigt gott
Sara M says
Mitt bästa tips är att låta matresterna gå kretsloppet runt- det vill säga kompostera det eller ännu bättre- ge det till djur: grisar, nötkreatur, höns, lamm och så vidare. Det är optimalt- djur ger oss kött och mjölk, och resterna äter de upp som återigen ger oss kött och mjölk!
Sara says
Mitt bästa tips är att laga en ugnsomelett eller så kan man också kalla det paj utan skal.
Man skär de grönsaker, rotfrukter mm som behövs ätas upp i bitar och rostar i ugnen med kryddor. När grönsakerna/rotfrukterna är mjuka kan man även blanda ner kycklingrester, skinka, lax mm om man har det. Därefter häller man på en äggstanning med mjölk och ägg och toppar det hela med riven ost eller fetaost beroende på vad som passar bäst och ställer in det i ugnen igen tills osten har fått färg och äggstanningen stelnat.
Gott, nyttigt, enkelt och dessutom kan men i princip slänga när vad man har hemma.
Oda says
Mitt bästa tips är röror. Ja; röror!
Har jag ett sådär halvfullt paket skinka, en påse med bladspenat som är på väg att skrumpna ihop, och ett paket med yoghurt som kan verka tomt
– då hackar jag skinka och spenat, skrapar ur yoghurtpaketets kanter med slickepott och gör en enda röra av alltihop. Det låter kanske inte sådär super- upphetsande, men med kryddor, fler ingredienser (andra grönsaker?) och ett gott tillbehör (typ råstekt potatis, mosade kikärtor eller bönpasta) kan det bli en riktigt lyxmiddag.
Detta kan göras med ganska många av de där varorna som i sig är svåra att komma på något gott att göra med, utan att behöva komplettera med någonting nyköpt:)
Lotta Larsdotter says
Man kan planera i förväg vad man ska äta och göra inköpslistor för en veckas matlagning i förväg och bara köpa precis det man behöver av färskvaror så att man inte riskerar att slänga något. Och naturligtvis göra matlådor till jobbet med rester som blir över och frysa in dem. Man bör också se till att man har rätt temperatur i kylskåpet för hållbarhetens skull. Den bör aldrig överstiga 8 plusgrader. Det är också viktigt att förvara kött och mejeriprodukter där det är som kallast i övre delen av kylen och grönsaker lite längre ner då de inte får ha det för kallt.
Matilda Söderlind says
Rolig tävling och något som fler borde ta del av!
Hemma hos oss arbetar vi mycket med matsvinn, vi slänger sällan mat om det inte hunnit bli riktigt illaluktande och bortglömt. Förutom klassisk pyttipanna eller gryta är mitt senast knep att göra biffar av rester. Snabbt och enkelt om man får dessutom aldrig samma smak på biffen, ett väldigt roligt sätt att experimentera i köket. Vi brukar mixa gårdagens rester grovt och ev. blanda med lite mjöl för att sedan steka direkt. Har man bråttom kan man platta ut smeten i en form och skära rutor. Senast blev det biffar av chili con carne, riktigt gott! Testa så ska ni få se vilka spännande smaksensationer som kan komma fram! 🙂
Familjen Karlsson says
Vilken toppentävling!
Sedan vi började göra veckoplanering av middagar, har jag insett att produkterna som köps hem, faktiskt också används. Att följa en lista i mataffären är både mer ekonomiskt (spontanshoppandet uteblir) likväl som matsvinnet (spontantshoppandet uteblir…) 😉
Skulle det ändå bli kvar matrester – så blir det matlådor eller så fryser man in, plötsligt kommer den där ”såsskvätten” till användning 🙂
Hoppas på tur! Är föräldraledig och snålar med dagarna för att kunna vara hemma längre = gott om tid för matlagning men ont om pengar!
Louise says
Problemet med matsvinn är extra märkbart som ensamboende student. Det är sällan det finns förpackningar med lagom mängd när man inte är en familj. Som student kan det också vara svårt att få tiden över att lägga på tankar kring mat, men detta orsakar inte bara ett större matsvinn kan också större utgifter. Så mitt bästa tips är att verkligen planera sina inköp och matlagning
Ulrika Hedby says
Mina bästa tips är:
1. Inför minst en restdag i veckan där fantasin får flöda fritt och skapa nya maträtter utifrån vad som behöver göras av med.
2. I butiken: Välj varor med kort datum om du vet att du ska använda det redan samma kväll.
3. Skiva upp brödet, frys in och ta bara fram så många skivor som behövs just för stunden så får du ständigt färskt bröd och slipper slänga brödkanter.
4. Frys in bananer i skivor om du inte hinner äta upp dem. Mixa sedan tillsammans med lite turkisk yoghurt och en nypa vaniljpulver till en fantastisk glass (som inte alls smakar banan).
5. Omelett! Funkar för nästan alla rester.
Helena i Uppsala says
Jag läser med intresse artiklar om att dumpstra, men har inte vågat mig på det ännu. Annars plockar jag mycket i stadsskogen på väg in till sta’n och torkar: svamp, hallonblad och åkerfräken till te, äpplen som blir till chips, kokar in äpple och päron till Ölandskompott. I Mellanöstern plockar jag vild fänkål som växer som ogräs och tuggar på det som godis.
Elin says
Ett enkelt tips för att minska matsvinnet är att göra matlådor av det som blir över.
Tomatsåsen till pizza blir ofta över och då är det väldigt gott att värma tomatsåsen som sopplunch dagen efter. Servera soppan med en bit bröd eller pasta så har du en mättande och billig lunch samt att den överblivna tomatsåsen kommer till användning.
Linn Grindbrg says
Veckomatsedel med varierande maträtter men som utgår från samma bas – gärna säsongsbaserade grönsaker och baljväxter – är ett dundertips!
Såhär kan en vecka se ut hos mig:
Må: Linas goda fisktortilla med vitkål och korianderyoghurt (variera yoghurten med de örter du har hemma, färska eller frysta, eller t.ex. sweetchili sås)
Ti: Kålpudding med lingonsylt
Ons: Svampstroganoff med ris och vitkålssallad (gärna med mycket persilja i)
To: Linas Nikkaluoktasoppa är också riktigt god (variera med olika bröd och röror som tillbehör till soppan, eller avsluta med goda bananpannkakor :))
Fre: Vitkålswok med räkor och nudlar. Det här är en storfavorit hos mig och även återkommande bjudrätt. Stek vitkål med vitlök, gul lök, chili och ingefära. I med grädde, fisksås, lime, färsk basilika och timjan. Servera med nudlar och räkor, gärna de frysta med skal.
Lö resp sön: lämnas öppet – för middagsbjudningar/restaurangbesök/middag-på-det-jag-är-sugen-på/take-away/restmiddag/ja, ni förstår vad jag menar 🙂
Jag brukar spara in mycket pengar med detta tänkt utan att tumma på matkvaliteten. Kräver lite planering men tacksamt när storhandlingen är klar och du har skafferiet fullt inför veckan!
Ida Johansson says
Främst så förbereder vi vad vi ska äta och kollar recept och skriver ner och köper bara så mycket som man verkligen behöver. Exempel köpte jag ofta förr en hel påse morötter även om jag bara skulle ha 2 stycken eller ett helt vitkålshuvud fast jag vet att vi två oftast inte hinner käka hela innan det blir dåligt. Alltså – köp inte mer än vad du äter upp när det gäller färskvaror!
I övrigt lösfryser jag in rester av protein, grönsaker å rotfrukter som jag skär ner och sedan använder direkt ner i andra rätter. Exempelvis en pytt eller omelett eller den överblivna squashen eller moroten kan hamna i köttfärssåsen.
Evelina says
Köp tex kött i butiker på halva priset som går ut samma dag eller dagen efter och frys in, gör mycket hemgjorda pyttipanna på rester