Nu är det tävlingsdags här på bloggen igen! Denna gång har du chans att vinna ett bakkit med bla Kungsörnens nya vetemjöl från Lantmännen. Vetemjölet är framtaget med en ny och mer hållbar odlingsmetod med hela 20 procent lägre klimatpåverkan.
Ett kit med vetemjölet, kavel, pensel, bakhandduk och pärlsocker kan bli ditt genom att följa matsaklart på instagram (om du inte redan gör det) samt lämna en kommentar här eller på insta där du delar med dig av ditt bästa tips på hur man kan laga mat och baka mer klimatsmart.
Tävlingen pågår tom söndag 8/11 kl 20.00. Stort lycka till!
Tävlingen är i samarbete med Kungsörnen/Lantmännen.
Sara M says
Åh jag var just med om en likadan tävling på en annan matblogg! Desvärre vann jag inte, så jag försöker igen här och hoppas på bättre lycka!
Tyvärr jag har ingen smart phone och därför inte heller någon instagram, men jag följer bloggen och instagram på nätet!
Precis som jag skrev i förra tävlingen, så är mina bästa tips att först och främst äta mindre kött! Kött är en stor klimatbov och att minska konsumptionen gör mycket! När man sedan väl äter kött så bör man välja ekologiskt och närproducerat.
Sedan vill jag också passa på att tipsa om att njuta av alla höstens råvaror! Rödbetor, pumpa, svenska äpplen- med dessa kan man både laga mat och baka bröd och kakor! Testa att riva ner rå pumpa istället för morötter i ett morotskakerecept- blir riktigt saftigt och gott!
Anna says
Vad roligt med tävling! Klimatsmart bakning? Finns massa saker man kan göra, här är 5 tips:
1. Ekologiska/Närtillverkade ingredienser!
2. Baka flera bröd åt gången så inte ugnen står på så länge!
3. Använd ingredienser som börjar bli för gamla och inte längre är så goda att äta/dricka som de är: småsur mjölk, lite skrumpna rotfrukter som rivs ned i degen, helt bruna bananer… Mycket bättre än att slänga!
4. Skiva upp brödet/Dela upp kakan ni inte äter upp direkt i portionsstorlekar och frys in direkt, så slipper man problemet med torrt bröd efter bara någon dag.
5. Överbliven havregrynsgröt från frukosten? I med den i bröddegen så blir det inget släng på den heller!
Nu håller jag tummarna! 🙂
Jerker Nilsson says
Använda så mycket egenodlat man kan. Det kan naturligtvis vara lite knepigt att göra eget mjöl, men det går att odla egna bär och frukter att använda i matlagningen.
Och varför inte välja el som driver alla redskap man använder, som är just klimatsmart el?
Anne says
Fiska, jaga, plocka bär och svamp och odla egna frukt, örter och grönsaker. Köp svenska produkter och så närodlat som möjligt. Köp säsongsanpassade frukt och grönsaker. Baka och laga mat samtidigt större mängdt.
Annika Andersson says
Välj ekologisk så mycket det går och se till att odla så mycket du kan själv!
Vi har ett rätt litet trädgårdsland, ändå har vi sallad i mer än 6 månader om året, tomat i minst 4 och morötter, potatis och palsternackor så det räcker nästan hela året!
Maria says
Egenodla hemma så mycket du bara kan, köpa ekologiska ingredienser, använda eftervärme på spisen, skrapa ur skålar ordentligt och och diska med diskmedel som inte är skadligt för miljön, ät gott och må gott!
Anna Lundqvist says
Välj ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt. Dessutom har hajag vegetarisk minst tre gånger i veckan.
Annika Nilsson says
Följer på instagram: aneritrea
Bästa tipset är definitivt att använda en Wonderbag – klimatsmart SLOWCOOKER! Urgammal teknik där den långsammare tillagningsprocessen gör att smaker och näringsämnen bevaras i rätten, istället för att förångas i tomma intet. Maten blir både sundare och godare.
Wonderbag fungerar helt utan el vilket gör att du kommer att förbruka mindre energi till matlagning när du använder den. Bagen som är tillverkad av tyg har en unik värmeisolerande fyllning som håller värmen konstant i upp till 8 timmar. Du kokar upp din mat som vanligt i en gryta på spisen och placerar sedan ner hela grytan i bagen. Måltiden kommer nu att tillagas färdigt helt enligt beprövad långkoksmetod. Inget krångel – den sköter sig helt själv. Wonderbag kan också användas omvänt för att hålla livsmedel kylda. Snacka om klimatsmart matlagning!
Anna Andersson says
– Jag kokar soppa på blad och stock från broccoli och blomkål. Ger lika god smak och blir en len och fin soppa om man mixar rotsakerna.
– Jag torkar gammalt bröd och kanter och mixar till ströbröd. Perfekt både till bak och mat.
– Små portioner och rester som blir över vid middagen hamnar i frysen och blir till kommande matlådor, pizzatopping, gratänger, pastasåser mm.
Amanda says
Sortera allt man slänger direkt!
Carola L says
Jag odlar en del själv – och det är ju bra, komposterar och får egen jord. Är helt självförsörjande när det gäller bär(och sylt, saft) och örtkryddor. Vi plockar mycket svamp och fiskar en hel del. Ser till att frysen är avfrostad och att den alltid är full(om inte annat med fruset vatten)
Paola says
Tips på hur man kan laga mat eller baka mera klimatsmart: Ett enkelt tips: KASTA INGENTING. Allt som inte blivit förstört kan sparas. Frys in blandade småbitar av ost i en påse, så har du gratängost så småningom. Frys in gräddslattar i istärningsbrickor och lägg i påse och plocka fram när du ska ha som smaksättare (funkar dock inte till sås eftersom det skär sig då). Frys in brödbitar och ha i köttfärssmeten. Om alla bara slutade kasta mat skulle vi göra så mycket nytta tillsammans.
Caroline says
Handla närproducerat och efter säsong. Använd vattenkokaren så mycket som möjligt i matlagningen. Utnyttja ugn och spis samtidigt, gör långkok på grytor, soppor, baka bröd, gör matlådor och frys ner, som kan användas under veckan.