Tävlingen är nu avslutad! Vinnare presenteras inom kort.
Ni som följt mig ett tag, vet att jag har en stor kärlek till soppor. Därför tycker jag denna sopp-tävling känns extra rolig. Tävlingen sker i samarbete med Knorr och i vinstpotten finns en fin gryta från Le Creuset (värde ca 1800 kr)!!!
Tävlingsreglerna är enkla. Lägg in ditt bästa sopprecept samt en motivering till receptet under kommentarsfältet här nedan. Jag utser sedan ett recept som tilltalar mig mest, och receptmakaren blir lycklig ägare till Le Creusetgrytan.
Tävlingen pågår tom Torsdag 29/3 kl 22.00! Lycka Till!!!
Även på Knorrs facebooksida pågår en tävling, Knorr Soppduellen. Tillsammans med några andra fina matbloggare sitter mat.såklart. med som jurymedlem, och även där har man chans att vinna en gryta från Le Creuset.
Vi jurymedlemmar har också skapat ett sopprecept, där vi använt oss av en Knorr-soppa som bas. Här kommer mitt enkla recept, en matig, rustik italieninspirerad soppa.
Tomatsoppa med borlottibönor & mozzarella, toppad med oliv- och basilikastekta krutonger
2 portioner
1 förpackning Knorr Tomatsoppa med Mozzarella
2 dl kokta borlottibönor
Krutonger:
1 dl kalamataoliver, urkärnade
1/2 kruka färsk basilika
2 st valfria brödskivor (gärna surdegsbröd)
2 msk olivolja
salt
Börja med att mixa ihop oliver och basilika till krutongerna. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs oliv/basilikamixen någon minut. Skär brödet i tärningar och lägg ner i stekpannan. Låt krutongerna fräsa på medelvärme tills de är knapriga, smaka av med salt. Låt krutongerna svalna i pannan. Skaka och värm en förpackning Knorr Tomat och Mozzarellasoppa i en kastrull på medelvärme, ca 2-3 minuter. Lägg i de kokta borlottibönorna och värm ytterligare någon minut tills allt är genomvarmt. Häll upp soppan på tallrikar och toppa med krutongerna.
Ulrika says
Här är receptet på en fantastiskt god tomatsoppa med en balanserad och rund smak. Tomaternas goda smak kommer till sin rätt när man rostar dem i ugnen. Ihop med stora vitlökskrutonger blir soppan en rätt som passar både stora och små. Soppan blir allra bäst om man gör den på solmogna plommontomater, men passar även bra i säsong nu då man behöver någonting att värma upp sig med när man går från vinterjacka till vårjacka några dagar för tidigt.
För 4 portioner behöver du:
1 kg tomater (av valfri sort/storlek)
1 röd paprika
1 stor gul lök
Färska örter (Basilika/timjan)
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 purjolök (bara den ljusa delen)
Olivolja
5 st soltorkade tomater
1 msk torkad oregano
ca 1 liter ekologisk lant/grönsaksbuljong
Salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Halvera stora tomater och snitta små och strö ut på en djup ugnsplåt med bakplåtspapper på. Hacka paprikan och lök och lägg på plåten. Strö över örter och ringla olivolja på. Rosta i 45 minuter.
Finhacka moroten och purjolöken. Fräs på låg värme länge tills helt mjuka, i olivolja i en stor kastrull. Tillsätt finhackade soltorkade tomater och pressad vitlök.Strö över oregano på de rostade grönsakerna och tillsätt sedan de i kastrullen.
Slå på buljong. Låt koka upp och mixa sedan slät med en stavmixer. Salta och peppra. Njut!
Jag serverar gärna soppan med brödkrutonger och brukar göra såhär:
Skär en god baguette i stora kuber. Skaka i en påse med en god rapsolja, salt, peppar, fint hackad bladpersilja och pressad vitlök. Sprid ut på en plåt (direkt efter du tagit ut tomaterna) och rosta till de fått fin färg. Vänd gärna under tiden. Jag serverar krutongerna bredvid och doppar dem i soppan.
Pralin från matmedmera says
Hej! En sådan fin gryta från Le Creuset drömmer jag om. jag vill bara ha det. Ur mina recept valde jag en polsk soppa som jag lagar på polsk saltgurka. Mycket smakrik, en aning sur soppa som smakar gott med några brödkrutonger i .Älskar bara den här soppa. Rekommenderar gärna till alla som besöker Polen under sommaren och behöver energi inför EM fotball. Och för er alla som inte har väggarna förbi Polen på sommaren, kolla receptet här:
http://matmedmera.eu/gurksoppa/
Milla says
Spana in denna nya receptsajt med nya härliga recept! 🙂
Karin says
Klart jag vill vara med och tävla! Jag har länge spanat på just en sån här gryta! 🙂
Mitt bidrag blir denna goda, enkla, matiga och heta tomatsoppa med tortellini och tapenadebruschetta. Suveränt gott och värmande, dessutom är den billig!
Här är receptet: http://ensmakavkarin.wordpress.com/2009/03/09/het-tomatsoppa-med-tortellini/
Sabina Pannwitz says
KRÄFTSOPPA!
2 Rivna morötter
1 Klick smör
1 Msk Mjöl
1 Liter Vatten
2 Fiskbuljongstärningar
1 Burk Creme Fraiche
1 Ask Kräftost (mjukost)
Finhackad dill
1. Ta en klick smör & fräs de rivna morötterna.
2. Häll i Mjölet & rör om, Häll i Vattnet & lägg i buljongtärningarna.
3. Koka upp & låt koka några minuter.
4. Häll i Creme Fraichen & Önskad mängd dill.
5. Ta i kräftosten (Ska ej kokas)
6. Häll upp i en skål & Servera med en dillkvist
(Det är väldigt gott att ha Foccacia till)
Suuupergott & Enkelt & kan ätas både som huvudrätt & förrätt:)
Smaklig måltid!
Victoria says
Soppa är väl bara för gott!!
Ha en trevlig helg
Kram från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se
Melita Sara says
Le Creuset är något jag alltid tittar på i affärer man har inte råd att köpa. Jag ställer upp i tävlingen med min favoritsoppa som är en bosnisk soppa, kallad ” begova corba” vilket ungefär betyder adlig soppa. Man kan ha i vilka grönsaker man vill och på så sätt variera smakerna. Det är riktigt god och matig och bäst blir den då man använder färska och riktigt bra råvaror.
Ingredienser ca 4 portioner
2 morötter
2 gula lök
1 rygg, 2 vingar + 2 filéer av majskyckling OBS! Det måste vara majskyckling!
färsk persilja
salt
peppar
1 liter vatten
1 msk vetemjöl
2 potatisar
1,5 dl grönsaksmix t.ex. ärtor, morötter och brytbönor. Jag brukar använda frusna men färska är godare
Timjan
Skala morötterna och löken. Koka en fond på ryggen, vingarna, en morot, en lök, persiljan, salt, peppar och vatten. Detta tar ca 1 timme på låg värme eller tills köttet på kycklingen är kokt, vattnet ska vara fettigt och gult. Sila den.
Finhacka den andra löken och fräs den mjuk och på låg värme. Det är viktigt att den inte bränns. Skär filéerna i bitar och stek de tillsammans med löken tills de fått fin yta. Häll på 1 msk vetemjöl och stek i någon minut. Häll på den silade fonden. Tillsätt 2 skalade potatisar skurna i små bitar. Tillsätt grönsaksmixen. Låt småputtra tills allt är genomkokt. Smaka av med salt, peppar och timjan. Servera med en klick crème fraiche och färsk hackad persilja.
nettan says
Soppduellen.
Hej, jag älskar Soppor. En av de bästa är ändå klassikern Creme Mignon. För cirka 6 personer.
2-3 st Schalottenlök
800 gr frysta gröna ärtor
5-7 dl buljong
2 dl grädde
1 dl vitt vin/mousserande vin
Salt/nymalen vitpeppar
6 st Ugnsrostad tunna skivor Prosciutto di Parma
Parmigiano-Reggiano
Några kvista ärtskott
Cayennepeppar
1 surdegsbröd, pain de siegle aux figues
1. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk utan att den tar färg i smöret.
2. Koka upp buljongen och tillsätt till den frästa löken.
3. Tillsätt ärtorna och låt koka upp.
4. Mixa soppan slät och fin. Tillsätt grädden och låt soppan koka upp igen.
5. Häll i vinet och smaka av med salt och peppar.
6. Ugnsrosta parmaskinkan, bryt i små bita, cirka 1 skiva per person.
7. Riv eller skär grova bitar av parmesanosten.
8. Garnera den varma soppan med små bitar rostad parmaskinka, grovt riven parmaost, några kvistar ärtskott.
7. Dofta lite cayennepeppar ovanpå.
8. Servera till soppan ugnsrostade skivor av surdegsbröd på en tallrik bredvid med lite olivolja och flingsalt till.
Jag gillar när soppan är lite tjockare, vill man tunna ut den tar man bara lite mer vatten i. Dessutom kan man garnera den mer eller mindre efter eget behag. Min absoluta favoritsoppa, kan aldrig få nog av den. Går att variera i oändlighet. <3
Maria Gutebring says
Musselsoppa:
1 burk tomatsoppa
1 stor burk musslor eller 2 små
1-2 finhackad gul lök
2-3 finhackade och stekta vitlöksklyftor
1-2 msk curry
3 dl grädde
salt och cayennepeppar efter smak samt ev. lite pressad citron.
Stek löken mjuk. Häll 1 burk outspädd tomatsoppa i en kastrull, tillsätt den förstekta löken, kryddor, grädde och musslor (med eller utan spad). Värm och smaka av. Denna soppa passar också bra som gryta till tagliatelle och man kan även blanda med andra skaldjur och/eller fisk, givetvis blir det ändå godare med färska musslor och ev. en liten skvätt vin eller sherry MEN det är absolut inte nödvändigt och väldigt gott ändå. Toppa gärna med lite persilja eller citronmeliss vid servering
Katja says
Självklart vill jag vara med och tävla om denna finna gryta som på spisen min kan få stå, så här kommer Minestronen jag brukar göra och den är poppis hos både stora som små soppätare 🙂
Min godaste Minestrone
500 g blandfärs
1 gul lök
1 snackpaprika/ Ramiro-paprika
2 morötter
2 palsternackor
1-2 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
3 burkar hela tomater
2-3 msk tomatpuré
3 msk olivolja
Ev. salt och svartpeppar
Ca. 2 nävar makaronsnäckor ( Kungsörnen )
Ca. 2,5-3 liter vatten + grönsaksbuljong
1. Bryn färsen.
2. Skala och finfördela grönsaker/rotfrukter och fräs allt utom vitlök och persilja en stund i grytan, tillsätt vitlöken och tomatpurén mot slutet.
3. Mixa tomaterna och häll i grytan. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt puttra på svag värme i ca. 20 minuter och tillsätt blandfärsen, låt puttra ytterligare ca. 10-15 minuter.
4. Tillsätt till sist makaronsnäckorna och persiljan, låt puttra i 15-20 minuter.
Servera med baguettehalvor med prästost t ex. och lite oregano, in i ugnen i ca. 10 min, klart!
Joel E says
Här kommer mitt recept:
Morotssoppa med avocado
4 portioner
5-6 morötter (500 g)
2 potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
12 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 msk färsk riven ingefära
1 tsk rivet limeskal
1-2 msk pressad lime
ca ½ tsk sambal oelek
salt
1 dl pumpakärnor
1-2 avocado
1 paket bacon
Till servering rostade pumpakärnor, avokado, knaperstekt bacon.
Skala morötter och potatis och skär i mindre bitar. Hacka lök och vitlök. Fräs grönsakerna i oljan utan att det tar färg. Häll på buljongen och koka tills grönsakerna är mjuka ca 20-25min. Mixa soppan slät och häll tillbaka den i kastrullen. (Istället för ovanstående kan man använda Knorrs krämiga Grönsakssoppa.) Blanda i ingefära, limeskal och saft och koka upp. Smaka av med sambal oelek och salt.
Rosta pumpakärnorna i mitten av ugnen, ca 3 min i 250 grader. Pass upp så de inte bränns. Det går bra att rosta i en stekpanna också. (Jag brukar skippa kärnorna om det inte är säsong.)
Knaperstek bacon, låt fettet rinna av på hushållspapper.
Skär avokadon i tärningar och pressa över citrussaft.
Toppa soppan med avokado, pumpa kärnor och bacon i bitar.
Soppan görs lite titt som tätt här hemma och serveras då med nybakt (okej, ibland med köpt) bröd.
De söta morötterna gifter sig bra med syrligheten från limen och ingefäran och sambal oelek ger soppan en välbalanserad styrka som mildras av avokadon. Pumpakärnorna och baconet ger lite nödvändigt tuggmotstånd. Soppan både mättar och smakar riktigt bra och med lite eget nybakt bröd så står man sig länge.
En god soppa såklart! =)
Agnetha Törnberg says
Åh, tänk om jag vinner. Recept: 3 hg älgfärs
1 burk krossad tomat
1 gul lök i små bitar
1 röd paprika i små bitar
1 vitlöksklyfta
1 kvarts vitkål i mindre bitar
2 morötter grovt rivna
2 msk kina soya
1 grönsaksbuljongtärning
8 dl vatten
Stek på allt och ha i buljong tärning och vatten.
Koka ihop ca 17 min.
Späd med grädde efter behag. ( creme fraiche är också gott) Koka ca 10 min, men ej stormkoka.
Njut med ett nyttigt bröd.
Agnetha Törnberg says
Denna soppa är oss kär. Lättlagad rätt lätt och slätt.
nadia karlsson says
Jag har en förkärlek till enkel och snabb mat, så en varriant av köttsoppa.
Köttfärssoppa, en enkel klassiker. Köttfärs, potatis, maj, morrötter, gullök. Köttbuljong (knorr fon du chef är toppen till det här), passerade tomater, men även en burk krossade. majs och paprika går också bra att ha i. Vatten efter den mängd du vill ha.
Ingredrienserna tas efter behag, alt efter det som finns hemma.
Stek på köttfärsen lite så en får konsistens. Skala morötter och potatis och lök. Hacka löken smått, potatis och morötter i stora bitar. Häll alla ingredienser i en gryta och låt småputtra, när potatisen och morötterna börjar mjukna häll i lite majs. Smaka av buljongen med lite salt och peppar, färdig att servera.
Det bästa med köttsoppa är att du egentligen kan ta vad helst du har hemma, och alla smaker gifter sig med tiden. Låt småputtra så potatisen nästan faller isär, då blir den godast. Ett enkelt sopprecept som funkar som pytt i panna inga finesser bara traditionell husmanskost. Därav älskar jag just den här soppan, du tager vad du haver 😀
hillevi karlsson says
en underbar soppa som värmer o mättar gott
barnens favorit att ha med i mat-termosen på utflykterna
kycklingsoppa a la Fagered.
2 gula lökar
1 grillad kyckling
4 dl kokt ris
2 burkar majs
3 dl grädde
2 tsk curry
1 buljongtärning
vatten
salt o peppar efter avsmakning
rensa kycklingen o dela i lagon ätbitar
koka riset efter förpackningen
bryn löken med curry o ha i kycklingen
ta buljongen-tärningen o fyll på med vatten så det täcker helt
låt koka upp o ha i riset o majsen
töm i grädden o rör om
fyll upp med vatten så det täcker
låt puttra i ca 30 minuter
fyll på vatten till önskad konsistent
ett tips med mindre vatten i blir det en supergo gryta.
Jennifer Holmström says
Vilket härligt recept! Och vad skönt att det är en ”färdig bas” så att det går snabbt och enkelt, perfekt för stressiga dagar när man ändå vill lyxa lite 🙂 Själv Gjorde en grym gratäng igår, kolla gärna in den på min blogg på finest 🙂 finest.se/jenniferskitchen
Stina says
Åh jag skulle bli så lycklig över att vinna en sån gryta… Jag älskar soppor men gör dom ganska sällan tyvärr, och tänker ofta att jag måste göra mer soppor. är ju så gott med ett gott bröd och ostar till. Min favorit soppa är min kräft soppa. Jag älskar kräftor och för att ta det med mig även under vintern så kokar jag alltid massa fond på skalen efter kräftskivan. Så härligt att ta fram en pet flaska fylld med fond och koka ner med grädde och vin och cayennepeppar. Så enkelt och finns inget ner skrivet recept men hoppas jag får vara med och tävla ändå!
Jenny P says
Asiatiskt inspirerad mat ligger mig varmt om hjärtat. Här kommer ett recept på en mumsig och mycket enkel soppa som passar in såväl i matlådan som till en finare middag.
Fisksoppa a la Bali, 4 pers
1 påse fryst fisk mix
lite frysta räkor
½ påse frysta wokgrönsaker, tex Findus Wok Bali a 900 g
1-2 msk olja
1 msk röd cyrry pasta (variera mängd efter smak)
6 dl fiskbuljong
4 dl kokosmjölk
60 g nudlar
2 msk fisksås (nam pla)
1 lime
salt efter önskemål
Fräs wokgrönsakerna i olja. Tillsätt currypasta och rör om. Häll över fiskbuljong och kokosmjölk. Bryt nudlarna och lägg i soppan. Låt allt koka upp. Tillsätt fisken. (om du har i räkor – lägg i dessa sista minuten så att de inte blir sega). Smaksätt med fisksås och rivet skal av en lime. Låt småkoka ca 6-8 minuter. Smaka av med salt och mer curry pasta om du vill ha soppan mer kryddstark. Servera med klyftor av lime att droppa i soppan och ett gott bröd, t ex lantbröd.
Kristina K says
Vilken värmande tävling. Här kommer mitt bidrag:
Norrlands stjärnsoppa
Fantastisk god älgsoppa med klimp på västerbottensost.
Klimpen:
3 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk
1 dl fint riven Västerbottenost
1 ägg
salt
kallpressad rapsolja
Soppan:
1 kg älgkött, t ex bog eller ytterlår
3 liter vatten
3 msk salt
4 skalade gula lökar
5 skalade vitlöksklyftor
4 lagerblad
100g skalad rotselleri
3 skalade morötter
200 g skalad kålrot
2 skalade palsetrnackor
1 väl sköljd liten purjolök
1 dl torkade kantareller
3 msk svampbuljong
1 msk vitvinsvinäger
färska örter, t ex persilja, salvia, rosmarin, timjan, basilikia
Gör så här:
Klimpen:
1. Blanda ihop alla ingredienser till en fast deg.
2.Forma klimpen med sked och klicka ner den i kokande buljong alternativt kokande saltat vatten.
3. Ta upp klimparna direkt, lägg på ett fat och droppa på kallpressad rapsolja.
Soppan:
1. Koka upp vattnet och saltet i en kastrull.
2. Lägg ner kött, grovt delade lökar, vitlök, 2 lagerblad och grovt skuren rotselleri.
3. Koka under lock i ca 1,5 timme
4. Skumma vätskan då och då
5. Ta upp köttet och låt det svalna, skär sedan köttet i bitar.
6. Sila buljongen och värm den på nytt i en kastrull.
7. Hacka kålrot, morot och palsternacka grovt.
8. Strimla purjolöken.
9. Lägg rotfrukter, resten av lagerbladen, kantareller, svampbuljong och vinäger i buljongen.
10. Låt sjuda 10 minuter.
11. Tillsätt kött, klimp och purjolök.
12. Lägg i olika färska örter och servera omgående -mums!
Therese says
Min och familjens favoritsoppa är den här gulaschsoppan med nötfärs och natuligtvis en ordentlig klick creme friche, gärna med lite vitlök i )
4 port:
400 g nötfärs
1 burk krossade tomater
2 morötter
4 potatisar
1 gul lök
1 röd paprika
smör att steka i
1 msk oxfond
1/2 liter vatten
2 msk soja
2 vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
salt & peppar
creme fraiche till servering, ev blandad med en pressad vitlöksklyfta
Bryn köttfärsen. Hacka sedan lök, potatis, paprika och morot i små bitar och bryn detta i smör i en stor gryta. Tillsätt vatten, fond, kummin, paprikapulver, soja, pressad vitlök och krossade tomater. Häll i köttfärsen.
Låt koka ca 30 min. Rotsakerna ska mjukna. Smaka av med salt & peppar och lite mer soja om det behövs.
Rör upp creme fraichen och servera den till soppan. Servera gärna ett gott nybakat bröd till soppan också, grymt gott och den perfekta maten efter en lång härlig vårdag ute i solen )
Emma Sörensen says
Fick det här receptet en höstkväll hos en vän när vi rensade löv i hennes trädgård! Det är tokigt gott! 🙂
FÄRGSTARK HÖSTSOPPA! 4p
4 potatisar
4 morötter
2 gula lökar
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1L kycklingbuljong
1 dl mellangrädde
Skala och skiva potatis och morötter. Fräs löken i kastrullen. Tillsätt ovanstående ingredienser och låt koka i 15 minuter. Mixa sedan till pure med hälften av buljongen, späd med grädde och den sista buljongen, smaka av med salt och peppar.
KLICK:
1 dl keso
1 dl gräddfil
1-2 msk pepparot på tub.
Blanda ihop och klicka i soppan. Strö över klippt persilja och njut!
Rebecca Rix says
Soppor är underbara. Helst skall de vara vegetariska. Jag brukar njuta som mest av en varm linssoppa med grovt danskt rågbröd gjort på mörk sirap till. Fantastiskt gott!
Linssoppa med smak av spiskummin:
Röda linser 2 dl
Buljong 1 l
Gul lök 1 styck
Purjolök, liten 1 st
Palsternacka 1 st
Morot, 1 st
Krossade tomater ca 4 dl
Olivilja 3 msk
Spiskummin
Salt och peppar
Tillredning:
Koka linserna i en halv liter buljong.
Skala och hacka löken, skär purjon, moroten och palsternackan i skivor och fräs i olja någon minut. När linserna kokat i 15 minuter häller man i de lätt frästa grönsakerna, tomatkrossen, kryddorna samt resten av buljongen och låter allt småputtra i ungefär 15 minuter till.
Jag föredrar en lite mer mustig soppa med tuggmotstånd, men det går med fördel att göra om den till en slät!
Skivförslag: Neil Young – Harvest
Emmy says
När jag skulle gå in och spana in de andras tips på goda soppor ser jag att min kommentar till inlägget inte kommit med!
Självklart vill jag vara med och tävla! Både för att jag väldigt gärna vill vinna den fina grytan och för att jag älskar soppor. Soppa går nästan svänga ihop på vad som helst och få en fin middag. En återkommande favorit som brukar älskas av alla är min trattkantarellsoppa och har man turen att ha torkade trattisar sparade går soppan svänga ihop när som på året. Här är mitt bidrag:
Remsans trattkantarellsoppa, 4 pers.
4 dl förvällda trattkantareller el. 1 l färska
½ dl gul lök, finhackad
½ dl morot, finhackad
½ tsk torkad timjan
1 msk tomatpuré
½ dl vetemjöl
8 dl grönsaksbuljong
½ dl torr sherry
2 dl crème fraiche
½ tsk salt
½-1 krm cayennepeppar
sherry att servera till – att slå i vid servering
Skär svampen i mindre bitar, låt den fräsa i smör i en kastrull under lock tills du fått ut maximalt med svampspad. Tag sedan av locket och låt vätskan koka in. Slå över buljong och sherry och låt småkoka medan du fortsätter med grönsakerna.
Fräs lök och morot i en ny kastrull i smör utan att det tar färg. Tillsätt timjan och tomatpuré och låt fräsa med någon minut. Pudra över mjölet och rör runt. Späd med svampbuljongen i omgångar under omrörning. Tillsätt crème fraiche och låt soppan koka sakta i ca 15 minuter. Smaka av med salt och cayennepeppar.
Hoppas… hoppas…
Ida-Lotta says
Detta är en stående favorit hos oss! Ljuvlig!
Rosa Fisksoppa
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 burkar krossade tomater
2 msk chilisås
1/3 röd chili
1 dl vitt vin
1 burk creme fraiche
1 msk buljongpulver
400 g vit fisk
400 laxfilé
400 g oskalade räkor
1 burk kräftstjärtar
(eller musslor)
örter efter skafferi och smak
grönsaksbuljong
salt och vitpeppar
färsk dill
Fräs lök och vitlök. Tillsätt krossade tomater, chilisås, och örter efter smak. Smaka av med salt, peppar och chili, samt en rejäl sluring vitt vin. Låt småkoka länge, blanda sedan ner creme fraiche tills soppan antar en rosa skepnad. Lägg slutligen i fisk och skaldjur efter smak. Soppan är färdig när fisken är kokt, det tar bara några minuter. Avsluta med att ha i rejält med färsk hackad dill. Servera med aioli lite skaldjur samt rykande vitlöksbröd.
Ingrid H says
Kebabsoppa
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
matfett
2 msk tomatpuré
200 gr vitkål
1,5 tsk kebabkrydda
1 msk paprikapulver
1 liter buljong
salt och peppar
Vitlökssås
2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
1-2 vitlöksklyftor
0,5 tsk salt
Rör ihop såsen, ställ i kylen
Hacka lök och vitlök, hyvla vitkålen.
Gör buljong som du föredrar: egen, tärning eller på fond.
Fräs lök, köttfärs och vitlök.
Tillsätt resten koka upp och puttra en kvart.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med bondbröd och vitlökssås.
Familjens favoritsoppa som alla gillar.
Emma says
Självklart vill jag vara med och tävla och då blir det fisksoppa, för att jag älskar fisk i alla former!
Fisksoppa med smak av saffran med västerbottentunnbröd 4-6 portioner
400 g skinnfri, benfri lax skurna i kuber
1 msk smör/margarin/olja
1/2 purjolök
1/2 kålrot
1 palsternacka
2 morötter
4 potatisar
Ca 1,5 liter fiskbuljong (på tre buljongtärningar + 1,5 liter vatten eller fiskfond)
1 paket saffran
1 stor bit tunnbröd
150-200 g västerbottensost
Hetta upp matfett i en stor kastrull. Hacka purjolöken och fräs den ett par minuter. Häll på buljongen/fonden och låt koka upp. Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Lägg ner dem i soppan och låt koka 15-20 min tills de är mjuka.
Under tiden tar du en stor bit tunnbröd och täcker den med västerbottensost. Värm den sen i ugnen på 200 grader i ca 5 minuter tills osten har smält och brödet börjar få färg. Skär den i bitar direkt den kommer ur ugnen.
Tillsätt saffran och fisken i soppan och låt sjuda i ca 5 minuter innan servering!
Sandra Pettersson says
Kräftsoppa med kantareller
24 kräftstjärtar med skal
300 g kantareller
4 tomater
2 knippen krondill
3 schalottenlökar
3 dl vispgrädde
600 g fint skuren rotselleri, morot, gul lök och palsternacka
12 vitpepparkorn
3 lagerblad
3 msk tomatpure
2 dl vitt vin
1 liter vatten
saften av 1 citron
Sätt ugnen på 175 grader.
Börja med att rensa kantarellerna.
Skala kräftorna och rosta skalen i ugnen i 20 min
Fräs grönsakerna i en LE CREUSET gryta
Häll över kräftskalen på grönsakerna i grytan
Häll i vin och vatten och koka i två timmar
Späd emellanåt med vatten så att buljongen har samma volym hela tiden
Sila ner buljongen i en ren gryta. Låt koka ner tills hälften återstår.
Sila igen genom finmaskig sil, häll i grädde och lägg i dillen.
Låt koka till krämig konsistens. Smaka av med citronsaft.
Koka upp vatten och doppa hastigt ner tomaterna i det.
Skala dem och skär i fyra delar. Skär bort kärnhuset och skär tomaterna i tärningar, 1 cm stora. Skala och finhacka löken.
Precis innan serveringen steker du hastigt upp kantarellerna tillsammans med löken i smör. Lägg dem i en djup tallrik, strö över tomaterna och häll över soppan.
Motivering:
Skogens guld och havets konung i en underbar smakkombination
kan inte bli annat än i gommen en sensation.
Sara says
Här kommer ett recept på en jättegod fisksoppa. Den är snabblagad och mycket lätt att göra samtidigt som den är lyxig 🙂
Fisksoppa
400g torskfile
1 pkt Knorr tomatsoppa
1 lök
1 pkt saffran
1 tsk salt
1,5 dl vatten
1,5 dl grädde
0,5 dl dill
100g räkor
1. Fräs löken i smör
2. Tillsätt saffran
3. Häll i vatten+grädde och koka upp
4. Lägg i den skivade torsken och sjud fisken i 10 min
5. Häll i tomatsoppan och låt den bli varm
6. Lägg i dill och skalade räkor och servera
monika gustavsson says
Bulgarisk Linssoppa! Denna soppa är så underbar. Den värmer, lenar och mättar. Mina barn älskar den. Önskar alla gommar denna fröjd!
Ingredienser:
2 dl gröna eller röda linser
2 gula lökar
1 msk olja
1 liter vatten + 2 st buljongtärningar
1 msk paprikapulver
1 tsk salt
1 st lagerblad
1-2 st vitlöksklyftor
1 burk (ca 400 gram) krossade tomater
½ tsk socker
½ tsk vinäger
(½-1 tsk stött timjan)
Gör så här:
Skölj linserna väl. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i oljan i en gryta. Tillsätt vatten, buljongtärningar, linser, paprikapulver, salt, lagerblad, pressad vitlök och tomater med spad.
Koka under lock på svag värme tills linserna är mjuka, gröna linser 30-40 minuter, röda linser 8-10 minuter. (De röda linserna blir gula efter kokning.)
Smaka av den färdiga soppan med socker, vinäger och eventuellt mer kryddor. Späd med lite vatten om soppan verkar tjock.
vh
Mamma Monika
Kim says
Den här soppan gjorde succé hos oss för några veckor sedan. Den blir len som sammet. Rostningen ger soppan en mjuk och djup smak, och syran från citronen är pricken över i:et. Dessutom: helt fri från mjölkprodukter, animaliska produkter och gluten (såvida buljongen är fri). En soppa alla kan njuta av!
Vit sammetssoppa
1 huvud blomkål
8 vitlöksklyftor
2 gula lökar
3 tsk olivolja
saft av 1 citron
Flingsalt
2 burkar stora vita bönor
½ liter grönsaksbuljong
½ liter vatten (+ ev mer)
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Skär blomkål och gul lök i munsbitar, skala vitlöksklyftorna. Lägg allt på en bakplåtspappersklädd plåt, och drizzla över olivolja och salt. Rosta i ugnen i 40 minuter, grönsakerna ska ha fått lite färg. Låt grönsakerna svalna lite och mixa dem sedan med vita bönor, buljong, citronsaft och vatten. Spara några buketter blomkål och bönor att toppa soppan med. Häll över allt i en stor kastrull och värm upp soppan, tillsätt mer vatten om du tycker det behövs. Smaka av med mer flingsalt. Toppa soppan med någon bukett blomkål, ett par bönor och en nypa paprikapulver.
Fröken Dill says
SOM jag drömmer om en Le Creuset-gryta! Jag vet inte hur många år jag besökt köksaffärer och suktat över de fina grytorna. En riktigt bra, tjock, emaljerad botten är helt oslagbar när man ska laga soppor och grytor. Problemet är att Le Creusetgrytan är för dyr för att rymmas i min budget.
Jag skulle bli fullständigt överlyckling om jag vann en gryta. Jag är helt säker på att den skulle användas många, många gånger under hela livet.
Jag älskar soppor och har ägnat den senaste tiden till att komma på vilka som verkligen är de absolut godaste. Bidraget blir min goda tomatsoppa.
http://frkdill.blogspot.se/2012/03/froken-dills-tomatsoppa.html
Jag brukar laga den här soppan som en bjudrätt när vi är många. Soppan är god i sig, men när det är fest finns chans att frossa i tillbehör. Eftersom vännerna har olika smak och en del är vegetarianer eller allergiker serverar jag tillbehör i skålar så får vara och en komponera sin egen soppa.
Exempel på tillbehör är: tärnad paprika i olika färger, oliver, kallrökta korvar i skivor, champinjoner, räkor, rostade brödkrutonger med olika smaksättningar, vitlöksstekt aubergine i tärningar, riven ost, röror – t ex yoghurt med fetaost mm mm. Bara fantasin sätter stopp!
Fröken Dills tomatsoppa, 4 stora portioner
1/2 purjolök (det vita)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
4 mogna tomater
1 vitlöksklyfta
1 paket krossade tomater 500 g
3 buljongtärningar
1 färsk fänkål
3 msk smakrik olivolja
2 dl vitt oekat vin
salt, svartpeppar
några skvättar tabasco
vatten till lagom soppkonsistens
färsk basilika
tillbehör, se ovan
Hacka lök, fänkål och purjo och fräs i smör. Späd med vinet och krosstomaterna. Lägg i buljongtärningarna.
Lägg paprikan under ugnens grillelement. Vänd då och då så att den blir lagom svart och blåsig runt om. Ta ut och låt svalna i aluminiumfolie. Sedan går det (relativt) lätt att skala. Ta bort kärnhuset och strimla paprikan. Tomaterna doppas i kokande vatten någon halvminut varefter skal och kärnor avlägslas och tomaterna strimlas. Lägg ner paprika och tomat i soppan. Pressa i vitlöksklyftan. Koka ca 20 minuter.
Mixa med stavmixer.
Smaka av med olivolja, tabasco, salt och peppar. Späd med vatten till lagom soppkonsistens och koka upp. Servera soppan med färsk basilika och så många tillbehör du vill.
Eva Högström says
Detta är min bästa soppa, eftersom att den är lättlagad, smakrik och budgetvänlig. Jag, som student, brukar passa på att laga den när jag kommer över billiga, färska champinjoner i mataffären. Resterande ingredienser finns i regel i mitt basförråd! Jag kallar den rätt och slätt för Evas champinjonsoppa.
Ingredienser för 4 portioner
2 liter färska champinjoner, skivade
3 gula lökar, hackade
3 vitlöksklyftor, hackade
vatten efter behov
4 dl mjölk
2,5 dl grädde
3 dl vitt vin
3 msk soja
2 msk vitvinsvinäger
2 msk ostronsås
2 msk olivolja
2 tärningar svampbuljong
4 msk tomatpuré
1 msk smör
3 msk fryst eller färsk, hackad persilja
salt
svartpeppar
maizenamjöl
créme fraische
Förväll champinjonerna i en stekpanna och ös sedan över dem till en gryta.
Stek löken i smör och rör ner den tillsammans med svampen.
Slå på mjölk, olivolja och vatten så att svamp och lök täcks av vätska. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter.
Tillsätt resterande vätskor och smaksättare. Låt sjuda i ytterligare 20 minuter.
Tillsätt maizena efter behov och låt soppan sjuda i ytterligare några minuter, tills den fått önskad konsistens.
Smaka av med salt, peppar och persilja.
Servera med en klick créme fraische toppad med en persiljekvist.