Nu var det riktigt länge sedan vi gjorde tjälknul på älg. Kan vara bland det godaste som finns att njuta till söndagsmiddag med familjen. Tyvärr har vi inte samma tillgång till älgkött som vi hade tidigare så numera blir det inte lika ofta, men när vi väl lagar denna rätt – oj vad det njuts då:)!
Sisådär tio till tretton timmar i ugn är det helt klart värt och sedan några timmar i kryddad saltlag. Jag brukar köra köttet under natten, lägga i lagen på morgonen och det är då klart att avnjutas till middagstid. Det brukar blir underbart mört och smakrikt kött som passar bra att servera tillsammans med kokt eller pressad potatis, kokta morötter och rödvinssås.
Blir det kött över efter måltiden, är det också grymt gott på knäckebröd, gärna tillsammans med lite surkål eller saltgurka.
Tjälknul
Ca 1 1/2 kg fryst benfritt kött (älg eller nöt)
Lag:
1 l vatten
1 dl salt
1 tsk socker
1/2 tsk svartpeppar, från kvarn el grovt krossad
1 smulat lagerblad
10 st krossade enbär
Sätt ugnen på 75 grader. Lägg det frysta köttet i en ugnsform och sätt in det i nedre delen av ugnen. När köttet tinat något efter ett par timmar, stick då in en digital termometer i den tjockaste delen. Låt köttet stå i ugnen ca 10-13 timmar, tills temperaturen uppnått 55 grader (rosarött) till 60 grader (rosa).
Koka alla ingredienser till lagen några minuter, låt den svalna något. Lägg det varma köttet i dubbla fryspåsar och häll över lagen. Låt det svalna lite innan du täcker över och ställer i kylskåp i ca 5 timmar. Ta sedan upp köttet, skär i tunna skivor och servera med exempelvis potatis, sås och kokta morötter eller som pålägg på smörgås.
Kommentera