Nu blir det mera tips på godsaker, men det är ju trots allt helg. Har precis tagit ut denna härliga kaka från ugnen och det doftar ljuvligt här inne nu. Kakan är en riktigt favorit hos mig, och innehåller bla solrosfrön, äpple & kesella vanilj. Den är precis så där saftig som en mjuk kaka ska vara. Underbar till helgfikat!!!
Receptet kommer från fina boken Smaker från Saltå Kvarn. Kakan är precis lika god med hackad mandel i också.
Solroskaka med äpple
200 g smör
2 dl råsocker
3 ägg
250 g kesella vanilj
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl solrosfrön
1 äpple
ströbröd
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker fluffigt. Rör ner ett ägg i taget. Tillsätt kesella, blanda i mjöl, bakpulver och 1 dl av solrosfröna. Smörj och bröa en sockerkaksform. Fördela smeten i formen. Skär äpplet i tunna klyftor och tryck ner dem en bit i smeten. Strö över resterande solrosfrön. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt svalna. Skär upp i bitar och njut!
Karin says
My god, den ser fantastik ut!
lina says
Karin: Den ÄR fantastisk!
Mikaela Mars says
Kul med ett så annorlunda recept ändå på en sådan klassiker som sockerkana i rund form. Låter jättetrevligt!
Karin says
Provade den här till söndagsfikat! Tack för receptet, den var kanon!
lina says
Mikaela: Visst är det. Älskar denna variant!
Karin: Kul att du gillade den!