Ja, det blev lite bakande idag precis som jag var sugen på. Det har regnat i stort sett hela dagen här, så det passade bra att vara en stund i köket och greja. Gjorde två sorters muffins (blåbärsmuffins & kladdkakemuffins) som jag fyllde frysen med, och sedan blev det en saftig mandelkaka. Receptet är en gammal klassiker som jag faktiskt inte vet vart det kommer ifrån. Har det i min handskrivna receptsamling, och där finns det nästan bara gamla välbeprövade godingar som gått i arv i flera generationer:)
Kakan är i alla fall supergod. Den har en framträdande och härlig mandelsmak, och är riktigt saftig tack vare att den innehåller kokt potatis. Jag föredrar att servera den kall och helt naturell, men den blir också god att äta tillsammans med lite grädde och hallon. Som dessert eller till kaffekalaset – ljuvlig hur du än väljer att njuta den.
Saftig Mandelkaka
Deg:
100 gram smör
2 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1 st äggula
Fyllning:
75 gram smält smör
2 ägg
2 dl socker
2 st kokta kalla potatisar
1 dl sötmandel (den behöver inte skållas)
0,75 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 droppar bittermandelarom
Blanda alla ingredienser till degen i matberedare och mixa snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, 24 cm. Ställ formen i kylen minst en halvtimme. Sätt ugnen på 200 grader. Använd gärna matberedare till fyllningen också. Finhacka mandeln, smält smöret och lägg i alla ingredienser. Kör snabbt till en jämn smet.Fyll formen med fyllningen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt kakan svalna och pudra sedan över florsocker innan servering.
Emmas Kök says
Detta skulle jag inte tacka nej till just nu..
Emma says
Låter som en underbart god kaka! Nu ska jag spara den till min receptsamling.
Jens says
Väldigt god! Tack så mycket för receptet.