Jag älskar den här tiden precis innan jul. Känslan av förväntan hos barnen, allt mys och alla förberedelser.
Julsmakerna har vi njutit av länge nu, men inte i form av traditionella julrätter (dem spar vi till julhelgen). Försöker istället förgylla vardagsmaten med diverse julkryddor och smaker. Dessa saffran- och chilifrästa räkor kan jag verkligen rekommendera. En snabbfixad och fräsch rätt så här veckan innan jul. Servera gärna med ris, matvete eller quinoa.
Saffran & chilifrästa räkor på grönkålsbädd
2 portioner
200 g grönkål, gärna färdigskuren på påse
1/2 msk rapsolja
salt, svartpeppar
ca 1 dl mango, i bitar
1 msk rapsolja
1/2 liten fänkål, skivad
2 vitlöksklyftor, skivade
1/2 röd chili, finhackad
1 pkt saffran (0,5g)
1 burk räkor, ca 200 g avrunna (eller ännu hellre räkor med skal)
salt, peppar
Hacka grönkålen grovt och fräs den i olja några minuter, salta och peppra. Lägg upp grönkålen på tallrikarna och fördela mangobitarna över. Hetta upp rapsolja och fräs sedan snabbt fänkål, vitlök, chili, saffran och räkor. Smaka av med salt och peppar. Toppa grönkålen med räkblandningen. Strö ev lite hackad chili över.
sofie says
Ser jättegott ut. Jag gillar kombinationen med räkor och saffran.