Nu är det full fart på julrecepten och det som söks mest just nu är diverse recept på saffransbullar. Jag har ju redan bakat en sats saffransbullar med mandelmassa & vanilj men dessa klassiska lussekatter måste jag hinna med också. Extra lyxiga och goda blir de om man vid servering penslar bullarna med smör och doppar i socker:)
Saffransbullar
Ca 30 st
1 g saffran (2 pkt)
150 smör eller margarin
5 dl mjölk (3%) (eller mjölkfria varianter som exempelvis havredryck)
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker (alt vit sirap)
1 ägg
ev russin
ca 14-15 dl vetemjöl
Ägg (till pensling)
Smula ner jästen i en degbunke. Smält fettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 °C. Häll en del av degspadet över jästen och rör till den är upplöst. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, saffran, ägg och mjöl. Arbeta med maskin tills degen släpper bunkens kanter och är smidig (ta inte för mkt mjöl, spara lite till utbakning). Täck bunken och låt jäsa ca 30 min. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Baka ut till valfria lussebullar. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk ca 20 minuter. Sätt under tiden på ugnen på 225 grader. Tryck ev ner russin och pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen cirka 7-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Pensla eventuellt med smör och strö över socker vid servering.
Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★ says
Åh så gott!
Lina Abrahamsson says
Eller hur! Älskar saffransbullar och de blir hur goda som helst när man penslar på smör och doppar dem i socker innan servering:)
Ausra says
Saffransbullar måste jag prova baka. Sådana har vi inte i Litauen.
Lina Abrahamsson says
Ja det tycker jag verkligen, det är så gott:)!