Luciadagen till ära bjuder jag på goda saffransbullar med fyllning av vit choklad. Nästan varje år brukar jag göra ett gäng lussekatter och ett gäng fyllda bullar/längder av något slag, och det är alltid de fyllda bullarna som går åt först:)
I år blev det en fyllning av vit choklad, men det fungerar lika bra att ha i mandelmassa om man föredrar det. Saffransdegen krånglar jag inte till, utan kör på ett säkert kort, ett recept som hängt med i åratal (tror det kommer från vår kokbok). Härligt saftiga med mycket smak av saffran. Precis som det ska vara!
Ha en fortsatt trevlig lucia!
Saffransbullar med vit choklad
ca 45 st
1 g saffran (2 pkt)
150 smör eller margarin
5 dl mjölk (3%)
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker (alt vit sirap)
1 ägg
ev russin
ca 14-15 dl vetemjöl
Fyllning:
ca 100 g smör
ca 1/2 dl socker
ca 200 g vit choklad, hackad
uppvispat ägg
pärlsocker
Smula ner jästen i en degbunke. Smält fettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 °C. Häll en del av degspadet över jästen och rör till den är upplöst. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, saffran, ägg och mjöl. Arbeta med maskin tills degen släpper bunkens kanter och är smidig (ta inte för mkt mjöl, spara lite till utbakning). Täck bunken och låt jäsa ca 30 min. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 2 delar. Kavla ut till avlånga kakor, fördela fyllning över och rulla ihop till en rulle, skär varje rulle i ca 22-23 bitar. Lägg bullarna med snittytan uppåt i formar på plåtar med bakplåtspapper, eller gärna i muffinplåtar. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek 20-30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. Låt svalna under bakduk.
Linda says
Att ha vit choklad i fyllningen låter kanongott! Jag är inget fan av mandelmassa så jag välkomnar din variant med (så mycket godare) vit choklad i fyllningen istället.
Hoppas att du får en fortsatt fin Lucia-dag!
Lina Abrahamsson says
Det är riktigt gott! Gillar ju mandelmassa också, men variation är kul som sagt. Har du tips på andra goda fyllningar får du gärna dela med dig:)Hoppas du hade en trevlig luciadag!
Min Lilla Kokvrå says
Fyllda bullar skulle nog funka bättre här också. Lussekatterna äts bara på Lucia-dagen, dagarna efter är det inte längre någon som vill äta av dem, brukar alltid få slänga dem till slut. I år testade jag att baka in en saffranssmörkräm i degen och de lussekatterna blev riktigt goda, men vis av erfarenhet bakade jag bara en halv sats.
Nästa år får det bli fyllda bullar istället!
Ha det gott!
Lina Abrahamsson says
Lite så är det här också. Lussekatter är gott, men fyllda bullar snäppet godare:)
Emma says
Gott!
Blev bjuden på en kaka med glasyr av vit choklad och saffran häromdan, vinnande kombo helt klart! Ska se till att testa dessa 🙂
Lina Abrahamsson says
Älskar saffran i alla former! Ja, testa gärna dessa:)