Den här toscakakan med saffran och apelsin serverades här hemma på Lucia förra året. En helt fantastiskt god och saftig kaka med ett krispigt toscatäcke som innehåller pistagenötter, hasselnötter och mandel. Det måste helt klart bli en repris på denna i år:)!
Saffrans- och apelsintoscakaka
1 kaka
150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 pkt saffran (0,5 g)
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ekologisk apelsin, skalet finrivet
Tosca:
1 dl pistagenötter
1 dl hasselnötter
1 dl mandel
75 g smör
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl strösocker
1 1/2 msk vetemjöl
1 1/2 msk mjölk
Sätt ugnen på 175 grader, smörj och bröa en form. Smält smöret. Vispa ägg och socker fluffigt och tillsätt smör, saffran och mjölk tillsammans med vetemjöl blandat med bakpulver och till sist apelsinskal. Vispa ihop allt snabbt och häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Hacka nötterna grovt. Smält smör i en kastrull och tillsätt sirap, socker, mjöl och mjölk. Låt det sjuda ihop under omrörning tills det blir en något tjockare tosca och tillsätt sedan nötterna. Bred glasyren över kakan och fortsätt att grädda den i mitten av ugnen i ytterligare ca 15 minuter eller tills den fått fin färg. Låt svalna lite innan servering.
Kommentera