Har man en stund över på måndagskvällen varför inte sätta igång en deg? Bunkra upp inför veckan med gott, hemmaknådat bröd.
Jag vet att det brukar finnas tusen ursäkter (så även för mig), och andra ”viktigare” grejer att syssla med, men det gäller liksom att få in det som en rutin. En vardagskväll eller kanske som en familjesyssla på helgen, ja det kvittar, huvudsaken är väl att det blir av. Enligt mig framförallt av tre orsaker, det blir godare, billigare och är riktigt skoj när man väl är igång:)
Tveka inte att testa detta saftiga rotfruktsbröd som är ett ritkigt enkelt nybörjarbröd!
Rotfruktsbröd
ca 20 st
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 dl finriven morot
2 dl finriven palsternacka
250 g keso (alt 2 1/2 dl naturell yoghurt)
2 tsk salt
1 msk rapsolja
4 dl grovt rågmjöl
3 dl rågflingor
ca 12 dl vetemjöl
Smula jästen och rör ut den med vattnet i en degbunke. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta sist in vetemjölet. Degen kan bli något kladdig av keson/yoghurten, ta inte i alltför mycket vetemjöl. Jäs degen i bunken i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen på lätt mjölat underlag. Dela degen i två delar och rulla ut en tjock längd av varje del. Skär i bitar och rulla till runda bullar. Lägg bullarna på bakplåtspappersklädd plåt, låt jäsa i ca 20 minuter. Pensla med vatten och grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 minuter i 225 grader. Låt svalna på galler under bakduk.
Sara says
Vilka fina brödbullar, dom ska jag testa någon dag 🙂 & vilken fin blogg du har!
Lina Abrahamsson says
Tack Sara!
Eva Gustafsson says
Testade Ditt bröd, men gjorde dubbel sats och bakade ut till sex runda limpor i en långpanna. Blev hur bra som helst, möjligen skulle jag haft dom lite längre i ugnen, gränsfall på degrand, men sånt händer ju ibland. Jag är övertygad om att jag kommer att testa igen!
Lina Abrahamsson says
Vad kul att du testade Eva! Smart att dubbla satsen när man ändå är igång och bakar. Du får förlänga gräddningstiden nästa gång du testar så blir det tipp topp:) Tack för din kommentar, alltid kul med respons på recepten:)
Isa Wilund says
Kan man lyckas göra dessa bröd grövre? Hur då? Låter annars som ett riktigt gott recept! 🙂
Lina Abrahamsson says
Ja, absolut! Du kan exprimentera med mjölsorterna på olika sätt. Vetemjölet kan du exempelvis byta ut en del av mot mer rågmjöl, grahamsmjöl eller liknande. Går bra att tillsätta havrekli också. Linfrö är också gott att ha i. viktigast är att den totala mängden mjöl är ungefär lika, sedan märker du på degen också när den känns bra:)