En paj är perfekt att laga om man har diverse rotfrukter eller grönsaker som börjar sjunga på sista versen. Denna rotfruktspaj brukar jag göra när hösten närmar sig och oftast använder jag morötter tillsammans med palsternacka och purjolök. Just vid detta tillfälle fanns det dock ingen palsternacka hemma men istället en halv zucchini som behövdes göras av med.
Ihop med svarta bönor som gör pajen matigare samt fetaost och oregano blev det en supersmarrig paj! Jag serverar den gärna med strimlad rödkål och kimchi, det fungerar också bra att toppa pajen med en näve rucola.
Rotfrukts- och zucchinipaj med svarta bönor
4 portioner
1 dl siktat dinkelmjöl
1/2 dl grahamsmjöl
1/2 dl havrekli
50 g smör
1/2 dl kesella (1 %)
Blanda ihop alla ingredienser till degen (gärna i matberedare) och tryck ut den i en pajform. Låt stå i kylen ca 15 minuter, nagga den med gaffel och förgrädda på 200 grader ca 10 minuter.
2-3 morötter
1/2 zucchini
1/2 zucchini
1/2 purjo
1/2 rödlök
1/2 rödlök
1 1/2 dl svarta bönor
150 g fetaost
1 tsk torkad oregano eller timjan
2 ägg
2 dl mjölk
salt, peppar
1/2 dl riven ost
Rödkål
Kimchi
Kimchi
Skala morötterna och skär dem i tunna stavar. Förkoka dem i lättsaltat vatten några minuter. Ansa och strimla purjon, skala och skiva rödlök, tärna zucchini och lägg i detta i vattnet mot slutet. Häll rotfrukter, lök och zucchini i durkslag och låt rinna av. Skär fetaosten i kuber. Låt bönorna rinna av. Vispa ihop ägg, mjölk, ost, salt och peppar till stanningen.
Fyll pajskalet med rotfrukter, zucchini, lök, svarta bönor och fetaost. Krydda med timjan. Häll över äggstanningen och grädda i ugnen på 220 grader ca 30 minuter. Servera gärna med rödkål och kimchi.
Kommentera