Det går åt mycket rotfrukter hemma hos oss nu. Tur att de är extra billiga i vissa butiker för tillfället. Jag älskar rotfrukter, och framförallt palsternacka, morot & kålrot. Dessa guldklimpar funkar ju till nästan allt, och det är så himla gott!
Idag hamnade rotfrukterna i en paj, tillsammans med purjo, fetaost, svarta bönor & timjan. Härliga smakkombinationer! Spara gärna lite av rotfrukterna till garnering.
Rotfruktspaj med purjo, feta & svarta bönor
4 portioner
pajdeg:
1 dl siktat dinkelmjöl
1 dl grahamsmjöl
50 g smör
1/2 dl kesella (1 %)
Blanda ihop alla ingredienser till degen (gärna i matberedare) och tryck ut den i en pajform. Låt stå i kylen ca 15 minuter, nagga den med gaffel och förgrädda på 200 grader ca 10 minuter.
fyllning:
1 stor palsternacka
2-3 morötter
1/2 purjo
1 1/2 dl svarta bönor
70 g fetaost
1 tsk torkad timjan
2 ägg
2 dl mjölk
salt, peppar
1/2 dl riven ost
Skala rotfrukterna och skär dem i tunna stavar. Förkoka dem i lättsaltat vatten några minuter. Ansa och strimla purjon, lägg i den i vattnet mot slutet. Häll rotfrukter och purjo i durkslag och låt rinna av. Skär fetaosten i kuber. Vispa ihop ägg, mjölk, ost, salt och peppar till stanningen.
Fyll pajskalet med rotfrukter och purjo, svarta bönor och fetaost. Krydda med timjan. Häll över äggstanningen och grädda i ugnen på 225 grader ca 30 minuter. Garnera gärna med rotfrukter, rucola & bönor.
Jozan says
Ååååh vad gott. Paj är så otroligt gott och man kan blanda i vad som helst i princip. Trevlig söndag Lina. Kram
lina says
jozan: Paj är toppen! Perfekt helgmat!
Hanna says
Mmm, vilken god paj!!
fruktsallad says
Just rotfruktspaj med feta har jag velat göra ett tag då jag har ett sånt recept i en bok. Detta ser toppen ut!
carolina says
det där såg verkligen himmelskt ut. jag förknippar som sagt rotfrukter med söndagar, och det verkar jag inte vara ensam om? 🙂 spännande med fetaosten till, ha rjag aldrig provat, bara på rödbetor i ugn…men inte andra rotsaker. mums!
Sarah says
Vad roligt! Jag brukade göra paj efter EXAKT samma recept men jag har inte den blekaste om vart jag har fått det ifrån:o
Fast jag brukar ha i sojabönor och svarta bönor bldandat. Sojabönorna blir supergoda i pajen! Speciellt om man fräser de lite lätt innan i olja tillsammans med timjan.
rubusarcticus says
Jag är lite dålig på att använda rotfrukter.. det här verkar som en toppenpaj, så det är väl bara att sätta igång! 🙂
Maria says
Låter supergott. Ska prova nästas helg
Hillis mat says
rotfrukter är verkligen toppen,ska testa din smarriga paj snart tror jag…mums!
Petra says
Om jag bara vore hälften så nyttig som du…ser så himla gott ut!
Mamma Mat says
Mmmm, pajen ser supergor ut. Har inte gjort paj med rotfrukter någon gång så jag ska absolut prova.
Hälsningar Mamma Mat
Anonymous says
hej, Hoppas allt är bra med dig? Fin blogg föresten:)
Jag har en tävling på min blogg just nu, var med om tävla om smink från L´oréal du med?:)
Ha det bra, Kram
sofia says
Oh vad gott! Rotfrukter i paj, det låter som något, det 🙂 Tänk vad många olika pajer man kan göra, bara fantasin sätter stopp. Rotfrukter är ju lite höstigt med.
Jennie says
Åh det låter underbart gott! Och vilken fantastisk bild du har tagit! =)
Superfin!
Kram, Jennie
Lisa says
vi köpte jättemycket rotfrukter i helgen på extrapris. kanske borde svänga ihop nåt sånt här…
Sofie says
Får nog bli denna ikväll! Ser väldigt god ut. Funderar dock på att byta ut fetaosten mot Keso paprika/chili..
Hur stor form använde du?
lina says
sofie: Keso blir nog gott i pajen! jag använde en form som är ca 24 cm i diameter.