Jag kan inte få nog av rödkålssallader för tillfället och denna variant med apelsin, fikon och saltrostade pumpakärnor hör till favoriterna. Klockren på julbordet till janssons, julskinka, köttbullar och revbensspjäll men fungerar också fint så här innan jul till olika typer av maträtter. Dagens salladstips!
Rödkålssallad med apelsin, fikon och saltrostade pumpakärnor
ca 4-6 portioner
ca 1/4 rödkålshuvud
1 liter vatten, kokande
4 apelsiner
6 st torkade fikon
2 msk rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
svartpeppar
1/2 dl pumpakärnor (rostade med flingsalt)
Börja med att rosta pumpakärnorna i torr stekpanna på medelvärme tills de fått fin färg, tillsätt en nypa flingsalt. Strimla rödkålen fint, lägg den i ett durkslag och “slaka” den genom att hälla kokande vatten över. Låt svalna. Skala apelsinerna och dela i bitar, dela fikon i mindre bitar. Blanda rödkålen med apelsin, ringla över rapsolja, vinäger och krydda med peppar, blanda ihop allt i en skål. Toppa salladen med fikon och saltrostade pumpakärnor.
Sara på Vardag.nu says
Rödkål och torkad frukt trivs verkligen bra ihop. Skulle gjort en sallad med bland annat rödkål och aprikoser i helgen men när jag öppnar förpackningen med aprikoserna är de SVARTA! Haha, chocken där innan jag inser att det är plommon de lagt i aprikospåsen. Plommon kändes inte rätt så det blev utan 😉
Lina Abrahamsson says
Men…så snopet:) Du får ta det vid ett annat tillfälle. Älskar torkad frukt i sallader, piffar liksom till det hela!
Lotta says
Det här är visserligen en månad efter att kommentaren skrevs, men ändå 🙂 kanske kan hjälpa nån annan om inte annat.
Tänkte nämligen bara säga att aprikoser som får torka helt naturligt blir helt svarta. För att de ska behålla den orangea färgen måste de behandlas med svaveldioxid. Så det var nog inte plommon i påsen ändå 😉