Rödbetssallad är lite av ett måste till jul för mig. Till skinkan, köttbullarna, revbensspjällen osv. Har exprimenterat med lite för att hitta den perfekta rödbetssalladen. Vill ha den krämig, men inte för krämig. Syrlig, men ändå med lite sötma. Lite sting får det gärna vara också.
Denna variant har precis dessa egenskaper och smakar gudomligt gott enligt mig. Pepparroten gör hela skillnaden. Testa säger jag bara!!!
Rödbetssallad med pepparrot & persilja
ca 500 g kokta färska rödbetor
1/2 gul lök
2 1/2 msk rapsolja
1 msk sirap (alt honung)
saft från 1/2 citron
1 tsk salt
1 dl hackad persilja
en bit finriven pepparrot alt ca 2 tsk pepparrot på tub
2 dl lätt cremé fraiche
Skala de nykokta rödbetorna under rinnande vatten. Låt svalna och tärna dem sedan fint. Hacka löken och blanda med rödbetorna. Blanda ihop olja, sirap, citronsaft, salt, persilja och pepparrot och häll över rödbetorna och löken. Låt stå i kylskåp några timmar eller under natten. Blanda i creme fraiche vid servering och toppa salladen med hackad persilja.
Håller ca 1 vecka i kylen, men tag då gärna fram mindre portioner och blanda i créme fraichen vid servering. Blir fräschare så.
Emmas Kök says
Rödbetssallad är ju så gott! Längtar tills jag kommer hem och får äta lite av det 🙂
Anonymous says
Hej!
Salladen ser jättegod ut, gillar inte den färdigköpta.
Ange gärna hur länge håller den sig i kylen eller om det går det att frysa?
// Anna
Swedish Mike says
Den har ser helt lysande ut. Jag skulle tanka att den gar valdigt bra med nagra inlagda, hela, sill fileer.
Tack for ett lysande recept och valdigt trevlig inspiration!
// Mike
lina says
Emma: Visst är det. Hade lite svårt för det när jag var yngre, men idag älskar jag allt med rödbetor:)
Anna: Den färdigköpta smakar lite konstgjort kan jag tycka. Denna håller minst 1 vecka i kylen, men allra bäst blir det då om man tillsätter creme fraichen eftersom.
Mike: Ja, det tror jag skulle funka alldeles utmärkt.