Att laga dessa risbiffar är ett perfekt sätt att ta hand om resterna och skapa en ny rätt av överblivet ris. Biffarna är gjorda på rött thairis men det fungerar med de flesta rissorter framförallt de lite klibbiga sorterna. Gott att servera tillsammans med en tomatsås och sallad.
Risbiff med halloumi, vitlök & oregano
10-15 st (beroende på storlek)
4 dl kokt Rött Thairis, (gärna kokt tillsammans med grönsaksbuljongtärning)
1/2 gul lök
2 st vitlöksklyftor
100 g halloumiost
1 msk färsk oregano, hackad (alt 1 tsk torkad)
Örtsalt
Svartpeppar
Neutral Olja (till stekning)
Hacka lök och vitlök fint, blanda med det kokta riset. Riv halloumi och blanda i tillsammans med oregano. Smaka av smeten och krydda upp med örtsalt och svartpeppar. Forma smeten till biffar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek biffarna på medelvärme i cirka 4-5 minuter på varje sida. Servera direkt tillsammans med tomatsås och sallad.
Tips! När man gör dessa biffar av kokt överblivet ris (från dagen/dagarna innan) är konsistensen fast och klibbig och det fungerar bra att forma biffar utan ”bindemedel”. Använder man ris som precis har kokat kan det dock vara bra att tillsätta 1 ägg + 2 msk potatismjöl i smeten innan biffarna formas.
Tomatsås
1 msk Olivolja Extra Virgin
1 msk Tomatpuré
1/2 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 burk krossade tomater
Salt, svartpeppar
1 tsk torkad oregano
1 tsk strösocker
Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs tomatpuré, lök och vitlök i några minuter. Häll i tomaterna och smaksätt med salt, peppar och oregano. Låt puttra i minst 10 minuter men gärna längre. Smaka av och tillsätt eventuellt en gnutta rårörsocker.
Kommentera