Jag gillar att variera mina grötfrukostar och bovetegröt är en lite bortglömd favorit som jag återkommer till lite då och då. Den lägger sig liksom som bomull i magen och ger en riktigt skön mättnadskänsla. Tokgillar denna variant med äpple, kanel och aprikoser. Passar perfekt nu när de kyliga morgnarna börjar ge sig till känna:)
Bovetegröt med aprikoser & äpple
1 portion
1/2 dl helt bovete
1 1/2 dl vatten
En gnutta salt
1/2 tsk linfrö
2-3 st aprikoser, strimlade
1/2 tsk kanel (kardemumma är gott att variera med)
1/2 svenskt äpple, i tärningar (till servering)
Skölj bovetet först i hett vatten och sedan i kallt. Koka bovetet i vattnet och salt på svag värme ca 12-15 minuter. När det återstår någon minut av koktiden, rör ner linfrö, strimlade aprikoser och kanel. Toppa gröten med äppeltärningar och servera med mjölk eller havredryck.
Anna says
Provade bovetegröt för första gången idag. Kokade, precis som du skriver 1/2 dl bovete och 1 1/2 dl vatten, sedan rörde jag i rivet päron och lite mullbär ist för aprikoser, och linfrön och kanel då. Men. Jag tycker det blev väldigt vattnigt…
Kokade det i nästan 15 minuter, under lock. Borde jag kokat på något annat sätt?
På förp stod det 10 min under lock!
Annars var det ett härligt alternativ till havregrynsgröt! Milt o gott 🙂
Lina Abrahamsson says
Jag brukar koka den utan lock och tycker det ger ett fastare resultat. Använde du helt bovete?
Anna says
Då får jag prova utan lock nästa gång helt enkelt!
Ja, jag använde helt bovete 🙂 Eller ja, det tror jag. Stod bara ”Ekologiskt bovete” på förpackningen. Men eftersom det inte stod flingor eller ”krossat” på förpackningen och koktiden var 10 min, så tog jag för givet att det var helt bovete!
Lina Abrahamsson says
Ja testa utan lock annars får du justera mängden vatten. Kanske kan det vara skillnad på bovete och bovete (mellan olika märken) men tycker inte det borde vara det:)
Anna says
Nu så! Utan lock blir det utmärkt! 🙂
Lina Abrahamsson says
Toppen:) Kul att du testade