Jag har sett att butikerna har bra pris på brysselkål i veckan och tänkte därför reposta denna goda brysselkålsgratäng med valnötter. En perfekt rätt att njuta av på julbordet och i mellandagarna då man kan addera resterna av julskinkan. Jag tycker dock att ni ska passa på redan nu att laga den till middag någon dag:)
Brysselkålsgratäng med valnötter
4 portioner med tillbehör alt 2-3 portioner som ensamrätt
500 g färsk brysselkål
1/2 msk smör (att smörja formen med)
2 ekologiska ägg
1 1/2 dl matlagningsgrädde (alt annan grädde)
1/2 dl mjölk
salt, svartpeppar
1 msk grov senap
2 msk hackade örter färska eller frysta (gärna persilja, dill och timjan)
1/2 dl valnötter, grovt hackade
1 1/2 dl lagrad ost, riven
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj formen och ansa brysselkålen. Lägg brysselkålen i formen. Blanda ihop ägg, grädde, mjölk, senap, salt, peppar, örter och valnötter och häll i formen. Toppa med riven ost och sätt in i ugnen i ca 35 minuter. Servera som ensamrätt eller med exempelvis fisk, skinka eller bacon.
Kommentera