Tidigt i morse såg det ut som att vi skulle få njuta av en fin höstdag med solsken och frisk luft. Tyvärr bestämde sig vädergudarna för en helomvändning, och bjöd på regn och rusk istället:) Soppväder med andra ord!
Har ni egenodlade tomater kvar efter sommarens skörd kan jag verkligen rekommendera denna rostade tomatsoppa med färskost (köpta tomater funkar de också). Tomaterna får en sagolik smak när de rostas i ugnen tillsammans med lök, vitlök och goda kryddor. En klick färskost mildar upp smaken lite, och ger soppan en härlig krämighet. Galet god, om jag får säga det själv:)
Rostad tomatsoppa med färskost
4 portioner
ett gäng färska tomater, ca 5-10 st (beroende på storlek)
1/2 gul eller röd lök
1 vitlöksklyfta
olivolja
färsk timjan (går också bra med basilika eller oregano)
grönsaksbuljong (testa dig fram till lagom konsistens)
färskost (ca 1 msk per portion)
salt, svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader. Dela tomaterna i mindre bitar och släng ner dem i en ugnssäker form. Dela lök och vitlök och låt dem sällskapa med tomaterna. Ringla över olivolja. Lägg ner några kvistar färsk timjan och rosta detta i ugnen ca 20 minuter eller tills tomaterna blir lite skrynkliga. Under tiden kokar du upp grönsaksbuljong.
När tomaterna är klara i ugnen så kör ner dem i en mixer, tillsätt lite buljong (beroende på vilken konsisitens du föredrar, jag gillar krämig och ganska tjock) och färskost. Mixa ihop allt och häll soppan i en kastrull. Nu kan du justera konsistensen genom att tillsätta mer buljong om du vill. Värm soppan och smaka av med salt och peppar. Servera med bröd och njut av världens godaste tomatsoppa.
Kommentera