På söndag infaller våffeldagen och mat.såklart. har förberett sig genom att testa ett våffeljärn från wilfa. Här hemma har vi kört med farmors gamla våffeljärn så länge jag kan minnas. Har fungerat toppen, men det var kul att testa på en ny variant. Det bästa med detta järn var dess stora diameter (på 23 cm) med 6 st våffelhjärtan. Går bra att dela på dessa hjärtan om man vill servera styckevis tex. till kaffet. Gillade också att järnet känns stabilt och att det står stadigt på gummifötter.
Våfflor går att varieras på många olika sätt, både smeten och tillbehören. Jag tycker inte man behöver välja, utan olika sorters våfflor passar vid olika tillfällen. En frasvåffla med hjortronsylt och grädde är ganska oslagbart till kaffet, ute i solskenet. Ska våfflorna serveras som en hel måltid behövs lite matigare tillbehör tycker jag. Toppa med lax, räkröra, hummus eller tonfisk för en mer mättande våffla. Vid dessa tillfällen brukar jag grädda äggvåfflor som blir lite mer kompakta och mättar längre. Använder mig av detta recept och nedan ser ni två av mina favorittoppingar.
våffeljärnet har ett termostatreglage som man kan ställa in på önskad nivå. gillar man välgräddade, frasiga våfflor får man ställa det högt.
Äggvåfflor
8-10 laggar
1 dl flytande margarin
2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
5 dl mjölk
2 ägg
Blanda mjöl, grahamsmjöl, salt och bakpulver i en hög skål. Blanda i hälften av mjölken och vispa ihop till en slät smet. Vispa i resten av mjölken, äggen och margarinet. Hetta upp ett våffeljärn och grädda våfflorna gyllenbruna. Servera genast med dina favorittillbehör, se exempel nedan.
våfflor med färsk bladspenat, kallrökt lax, en klick créme fraiche och rödlök mättar fint och är så gott! här passar det att blanda i en näve hackad dill i våffelsmeten.
dessa våfflor är toppade med vaniljkeso (keso + ekologiskt vaniljpulver) och färska jordgubbar. gott som mellanmål eller efter en soppa. rostade hasselnötter passar bra att strö över dessa våfflor.
Mrs Sunshine says
Min favvo är laxvarianten! Men det blir nog den söta med barnen i helgen:-)
Våffeljärnet ser jättefint ut.
Lina Abrahamsson says
Jo, så är det här också….barnen har svårt för matigare tillbehör som lax och sådant på våfflor och pannkaka. Men färska frukter och bär går alltid hem!