Hoppas att ni haft en mysig julhelg! Nu är det inte många dagar kvar på detta år och idag tänkte jag bjuda på lite inspiration till en prisvärd nyårsmeny som känns aktuellt i dessa tider.
Bästa med denna meny är att alla rätter är lätta att variera både efter tycke och smak men också efter budget. Jag har som sagt tänkt prisvärt i första hand och har även försökt ta vara på rester från julen till viss del. Desserten går att förbereda flera dagar innan, även köttet kan göras klart dagen innan och resten är väldigt enkelt att fixa.
Nyårsmeny 2022
Förrätt: Frasig rotfruktsråraka med dillsmetana & pickad rödlök
Varmrätt: Helstekt fläskytterfilé med peppar, bakade rotfrukter med grönkål, basilikagräddsås med valnötter
Dessert: Minipavlova med grädde, kryddmarinerade citrusfrukter & rostade mandlar/daim
Frasig rotfruktsråraka med dillsmetana & picklad rödlök
8 portioner
200 g morot
100 g rotselleri
200 g potatis
200 g palsternacka
1 gul lök, skivad tunt
2 msk majsstärkelse
1 tsk salt
Svartpeppar
Smör (stekning)
Tillbehör:
1 dl smetana
1 msk fryst hackad dill
Picklad rödlök
Svartpeppar
Riv alla rotfrukter grovt och blanda i en skål med lök, majsstärkelse, salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek rårakorna frasiga, låt gå klart på en sida innan du vänder dem, de ska ha en rejäl yta. Blanda smetana med dill försiktigt och toppa rårakorna med detta samt pickad rödlök, toppa med svartpeppar och servera direkt.
Tips som variation: Tillsätt även räkor för en lite matigare förrätt, avokado är också gott till rårakorna. Vill man ha lyxigare variant är löjrom alltid gott.
Helstekt fläskytterfilé med peppar, bakade rotfrukter med grönkål, basilikagräddsås med valnötter
8 portioner
Fläskytterfilé ca 1,5- 2 kg
2 msk olivolja
1 msk soja
2 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk Honung
1 tsk balsamvinäger
Salt
Svartpeppar mortlad
Smör (stekning)
Blanda ihop olja, soja, vitlök, honung, balsamvinäger och salt och gnid in i köttet, låt gärna marinera så länge du har möjlighet men de funkar också att göra bara en stund innan tillagning. Peppra ordentligt runt om filén med mortlad svartpeppar. Stek filén runt om i smör tills den fått fin färg och sätt in i ugnen på 175 grader tills den nått en innertemp av 70 grader.
Rotfrukter:
2-3 stora morötter
4-5 st stora potatisar
2 st palsternackor
1 bit rotselleri
Olivolja
Salt
Grönkål, hackad
Skala och skär rotfrukter i stavar, blanda med olja och salt och kör i airfryer eller i ugn på 225 grader i ca 20 minuter, blanda i hackad grönkål innan servering.
Basilikagräddsås med valnötter (dubbla gärna såsen om du vill ha mycket till varje portion):
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk olivolja
3 dl grädde eller matlagningsgrädde
2 dl creme fraiche
2 msk kalvfond
1/2 tärning hönsbuljong
Fryst basilika ca 1/2 dl
Salt, svartpeppar (smaka av)
1 dl grovt hackade valnötter
Använd gärna samma stekpanna som du stekte köttet i, hetta upp olja och fräs vitlök ett par minuter, tillsätt grädde. creme fraiche, kalvfond, buljong och basilika och låt puttra ett par minuter. Smaka av med salt och peppar och vänd ner valnötterna.
Servera de bakade rotfrukterna med skivad fläskytterfilé och basilikagräddsås.
Tips som variation: Oxfilé för en lyxigare variant, quornfiléer fungerar fint som ett vegetariskt alternativ. Potatisgratäng går bra att servera istället för de bakade rotfrukterna.
Minipavlova med grädde, kryddmarinerade citrusfrukter & rostad mandel/daim
8 portioner
4 äggvitor
1 krm salt
2,5 dl strösocker
1 msk majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger
3 dl vispgrädde
3 blodapelsiner
4 st apelsiner
5 st clementiner
Kanelstång
Kardemummakärnor
Rostad mandel, grovt hackad
Daim, grovt hackad
Sätt ugnen på 225 grader. Vispa äggvitor och salt till ett hårt skum, tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills du får en glansig och hård smet. Vänd ner majsstärkelse och vinäger. Bred ut smeten till runda portionsbitar på en plåt klädd med bakpapper, gör gärna en liten grop i mitten för att få plats med grädden. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk direkt värmen till 125 grader, låt grädda i 1 1/2 timme.
Gör filébitar av citrusfrukterna, blanda gärna skivor med klyftor och lägg i en skål, tag undan saften från en av apelsinerna och värm upp i en kastrull, tillsätt kanelstång och kardemummakärnor och häll över citrusfrukterna, låt stå en stund.
Vispa grädden, toppa minipavlovorna med grädde, citrusfrukter och mandel/daim.
Tips för variation: Vilka frukter/bär som helst kan användas till topping så här kan man välja det som finns hemma, har man överblivet julgodis kan man hacka detta och toppa med också.
Kommentera