En grönkålspaj får gärna finnas med på mitt julbord. Funkar fint till julskinkan, men också supergod alldeles på egen hand. Varför inte njuta den så här dagarna innan jul tillsammans med en god rödkålssallad (blir garanterat färgstarkt och vackert på tallriken). Denna har underbar fyllning av grönkål, valnötter och västerbottensost – smakrik och god med julkänsla!
Grönkålspaj med valnötter och västerbottensost
Pajdeg:
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl dinkelmjöl fullkorn
1/2 tsk salt
100 g smör
1 ägg
Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen, gärna i matberedare och tryck ut i en pajform. Nagga och låt stå kallt medan fyllningen förbereds.
Ca 300 g grönkål, hackad (smidigt med varianterna på påse)
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk smör
Salt, svartpeppar
1 krm malen muskotnöt
1 dl mjölk
1/2 dl matlagningsgrädde
2 ägg
2 dl mjölk
2 dl riven västerbottensost
svartpeppar
1 dl valnötter, grovt hackade
Sätt ugnen på 225 grader. Hetta upp en stekpanna med smör och fräs grönkål, lök och vitlök. Krydda med salt, peppar och muskot, tillsätt mjölk och matlagningsgrädde och låt allt puttra ihop på svag värme tills kålen mjuknat. Vispa ihop alla ingredienser till äggstanningen. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter och sänk sedan värmen till 200 grader. Fyll pajskalet med grönkålsfräset och de hackade valnötterna, häll på äggstanningen och grädda pajen mitt i ugnen i ca 25 minuter.
Kommentera