Den här årstiden tycker jag att alla ska unna sig en god fisksoppa till vardags! Ibland kan ingredienslistan avskräcka då den ser ut att vara rätt lång. Men faktum är att det är så enkelt och faktiskt inte speciellt tidskrävande heller. Tar en stund att hacka och ställa i ordning, men sedan är det bara att låta soppan puttra en stund. Det är så värt att lägga några extra minuter på en vardagsmåltid ibland:)
Fisksoppa
4 portioner
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk olivolja
en liten fänkål
ca 4-5 potatisar, skalade
1 morot, skalad och skivad i tunna stavar
Ca 12 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar eller fiskfond
1 burk hela eller krossade tomater
1 tsk torkad timjan
salt, svartpeppar
2 dl vitt vin, torrt
1/2 g saffran
400 g vit fiskfilé (ex torsk ,sej)
350 g räkor
smaka av med apelsinsaft (ca 1/2 apelsin) och färska örter (timjan gärna)
Skala och hacka alla grönsakerna. Fräs lök, vitlök, morot, potatis och fänkål i oljan i några minuter. Tillsätt vatten, fiskbuljong, tomater (klipp sönder dem om du anv hela), timjan, salt och peppar. Låt soppan puttra under lock i ca 15 minuter, tillsätt vin och saffran och låt puttra ytterligare i ca 10-15 minuter. Skär fisken i bitar och lägg ner i soppan, låt den sjuda ca 5 minuter, lägg i räkorna. Smaka av soppan med apelsinsaft, ev mer salt och peppar och toppa till sist med färska örter. Servera soppan direkt, gärna med bröd och en klick aioli
Halleluja och amen! Klart man ska lägga några extra minuter värn på vardagsmaten ibland :)))