Baljväxter är något som många av oss skulle må bra av att äta mer av. Nu när vi närmar oss slutet av januari och matbudgeten kanske börjar sina kan man också motivera sig med den aspekten att det faktiskt är billig mat. Näringsrikt, billigt och klimatsmart. Behöver du fler anledningar att välja baljväxter? Ok då. Det är faktiskt vansinnigt gott också!
Tänkte idag tipsa om dessa senapsmarinerade bönor som är fantastiska att ha en laddning av i kylskåpet. Funkar till det mesta i matväg och piffar till vilken sallad som helst. Ofta serverar man kanske en enkel grönsallad, rivna morötter eller vitkålssallad till vardagsmiddagarna och då passar det perfekt att addera dessa marinerade bönor för att få en mer smakrik sallad som dessutom mättar längre.
Fler goda recept med baljväxter:
Hummus
Bönbiffar
Tomatsoppa med belugalinser
Kycklinggryta med röda linser
Marinerade gröna linser
Pestokikärtor
Senapsmarinerade bönor
250 g avrunna bönor, gärna blandade (jag använde färdig burk)
1 tsk grov senap
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk torkad basilika
Svarteppar
Flingsalt
2 1/2 msk rapsolja
Skölj bönorna och låt rinna av. Vispa ihop senap med vinäger i en skål, tillsätt basilika, salt och peppar. Vispa i oljan i tunn stråle och lägg i bönorna. Blanda om ordentligt. Förvara i kylskåp.
Kommentera