Detta mina vänner är ett helt fantastiskt bakverk! Klassiska mandelmusslor där jag använt färdigt mandelmjöl vilket gör det hela betydligt enklare:) Här får ni receptet på en härligt julig variant med saffran.
Det ultimata bakverket kring jul skulle jag vilja påstå. Man bakar dem i förväg och har ju i princip julfikat eller desserten klar när det är dags att ha gäster, så smidigt. Vid servering vispar man bara lite grädde, tillsätter en gnutta vaniljpulver, klickar i en sked i formarna och toppar sedan med valfritt tillbehör. På bilden har jag valt att toppa med två av mina favoriter nämligen hjortronsylt och granatäpple. Två underbart goda alternativ. Andra förslag är exempelvis lingonsylt eller lemoncurd.
Mandelmusslor med saffran
35-40 st
200 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
0,5 g saffran + 1/2 tsk varmt vatten
2 dl mandelmjöl
4 dl vetemjöl
Smör till formar
Fyllning:
Vispgrädde + vaniljpullver
Hjortronsylt
Granatäpple
Rör smör och socker smidigt och tillsätt sedan ägg, saffran utrört i vatten, mandelmjöl och nästan allt mjöl (spara lite till knådning). Arbeta ihop till en deg och knåda den smidig med det sista av mjölet. Låt degen vila i kylskåp i minst en timme.
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj formarna. Gör en rulle av degen och skär i bitar som du trycker ut i formarna. Ställ formarna på en plåt och grädda dem mitt i ugnen i ca 8-9 minuter. Låt svalna lite och knacka sedan ut kakorna. Förvara musslorna i plåtburk och fyll dem vid servering.
Jisses vad gott det ser ut!
Dessa ska jag prova att baka nu till jul. Tack för receptet!
Ja det tycker jag verkligen att du ska:) Så goda och väldigt enkelt att ha ”basen” klar när det vankas dessert eller fika.