Ett gott frukt- och nötbröd hör julen till för mig. Det behöver inte vara något avancerat brödbak som tar lång tid utan det jag är ute efter är ett bröd som passar bra till julens goda ostar som exempelvis cheddar och stilton.
Detta frukt- och nötbröd är superenkelt och kan bakas med olika typer av torkade frukter och nötter. Den här gången använde jag fikon, aprikoser, valnötter och hasselnötter. Andra exempel är tranbär, russin, mandel, solroskärnor osv. Otroligt gott med smakbrytningarna till ostarnas sälta!
Ett tips är också att ta med sig brödet som gå-bort-present tillsammans med en god ost.
Julens frukt- och nötbröd
1 bröd
3 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
5 dl filmjölk
1 1/2 msk sirap
5-6 torkade aprikoser, i bitar
5-6 torkade fikon, klippta i bitar
1/2 dl hasselnötter
1 dl valnötter
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt filmjölk och sirap. Lägg i frukt och nötter och blanda till en jämn smet. Häll fyllningen i en bakplåtspappersklädd form, strö lite mjöl över och grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter. Låt svalna på galler.
Zenita says
Jag bakar faktiskt precis just nu min variant av detta frukt och nötbröd.
Det är sååååå gott!
Det är just som present jag bakar det…… Det är väldigt uppskattat 😀
Lina Abrahamsson says
Visst är det! Bakar alltid detta till julen och älskar att ha en skiva cheddar på. Önskar dig en fridfull jul:)