Den här smarriga Lingoncheesecaken blev vi bjudna på igår. Kombinationen av lingon, pepparkakor & färskost funkar fint tillsammans. Perfekt juldessert. God Fortsättning!
Lingoncheesecake
12 bitar
botten
50 g smör
150 g pepparkakor
fyllning
200 g philadelphiaost
2 dl creme fraiche
1 dl socker
2 ägg
lingongelé
3 gelatinblad
1/2 dl konc lingondricka
1/2 dl vatten
2 dl lingon
Sätt ugnen på 175. Smält matfett och låt svalna något. Krossa pepparkakorna till fina smulor, tillstätt smör och rör samman till en smulig massa. Tryck ut smulorna i en rund bakform med löstagbar kant 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 8-10 minuter.
Rör samman ingredienserna till fyllningen till en slät smet. Häll i formen och ställ in kakan i nedre delen av ugnen. Grädda till fyllningen stannat ca 25-30 minuter. Låt kakan svalna och ställ den sedan kylskåpskallt. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 min. Blanda lingondrickan och vatten. Smält gelatinbladen i ca 1/2 dl av lingonsaften. Häll ned den smälta blandningen i resterande saft under omrörning. Ställ svalt tills blandningen börjar bli simmig i konsistensen.
Strö hälften av lingonen över den kalla kakan. Skeda över lingongelén. Ställ åter i kyl så att gelen stelnar helt. Lossa kakan från formen och garnera med resterande lingon.
receptet kommer från tidningen allers
Petra Månström says
Åh, jag bara älskar det mesta med lingon, så den där måste testas!!
Emma says
Gott med pepparkaksbotten!
Trevlig fortsattning du med.
Lilett says
Hejsan, gjorde själv denna cheesecake efter receptet i allers. Tänkte göra den igen och hade verkligen tur att jag hitta ditt blogginlägg två år senare. Finns ju en massa varianter ute på nätet