Även om jag inte vill kalla det nyårslöfte, så var ambitionen inför det nya året att i så stor utsträckning som möjligt baka eget bröd. Det finns ju så många fördelar med hembakt. Oftast får man ett mycket godare bröd, man kan välja sina ingredienser helt själv, och det är tacksamt mot plånboken.
Så här långt har ambitionen förverkligats, och flertalet sorter har knådats. Gamla favoriter, liksom nya bekantskaper. Dessa lingonbröd blev till efter ett ”skåprens” av skafferiet. Riktigt lyckat resultat om än lite platta. Passar perfekt med ett lager färskost på, eller en smakrik ost som bryter av mot de syrliga lingonen.
Lingonbröd
ca 30 bullar
1 liter vatten
50 g jäst
5 dl frysta lingon
3 msk rapsolja
4 msk honung
5 dl grovt rågmjöl
3 dl grynblandning
5 dl siktat dinkelmjöl
ca 11 dl vetemjöl
Värm vattnet till 37 grader, smula jästen i en stor bunke och lös upp den med lite av vattnet. Värm resterande vatten tills det blir ca 50 grader, häll i vattnet tillsammans med de frysta lingonen. Blanda i olja, honung, rågmjöl, grynblandning, dinkelsikt och nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Låt jäsa ca 2 timmar. Forma till bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader, grädda bullarna ca 12 minuter.
Fröken Dill says
Kan man baka eget lingonbröd, eller det kan man såklart, är bara så van vid att man köper det. Måste kolla om det finns några egenplockade lingon kvar i frysen…
Ann-Sofi MATSAFARI says
Perfekt recept för mig som har massor med lingon i frysen:)
matmedmera says
Jag älskar bröd med frukt. Passar så bra till ost
Karin says
Det här brödet låter supergott! Härlig blogg har du också! 🙂