Laxburgare är en återkommande favorit här hemma. Tillbehören kan variera från gång till gång, men oftast serverar vi våra burgare med bröd, sallad, avokado, skivad rödlök, gurka, någon smarrig sås och inte att förglömma den viktiga citronklyftan.
Tillagningssättet sker dock nästan alltid på samma sätt, dvs genom att mixa laxfilén i matberedare, tillsätta övriga ingredienser och forma till burgare som sedan steks. I fina boken Kärlek, Oliver & Timjan (Anna & Fanny Bergenström) fick jag tips om att snabbkoka (sjuda) fisken innan man sedan mosar den med gaffel och därefter blandar i övriga ingredienser. Ett tips jag blev väldigt glad över då det visade sig ge otroligt saftiga burgare (fisken har en tendens att bli lite seg när den mixas i matberedare). Dessutom var det ju superenkelt att bara mosa smeten lite lätt med gaffel. Hädanefter är det så här mina laxburgare kommer att tillverkas, helt klart.
Lördagsburgarna serverades idag med bröd, sallad, gurka, skivad rödlök, avokado, yoghurtsås med senap, dill & citron samt citronklyfta. Yum! Hur tillagar ni fiskburgare på bästa sätt?
Laxburgare
4 portioner
500 g laxfilé
1 tsk salt
vatten (till snabbkokning)
1/2 liten finhackad rödlök
ca 3 msk ströbröd
2 små ägg
salt, vitpeppar
smör + rapsolja till stekning
Koka upp vatten och salt. Lägg ner laxfilén och låt den sjuda under lock i ca 5 minuter. Häll av kokvattnet och låt laxen svalna lite. Mosa den sedan med en gaffel. Att smeten blir lite ojämn med bitar i gör inget. Tillsätt lök, ströbröd, ägg, salt och peppar. Forma till burgare (4 stora alt 8 små biffar) och stek dem i smör och olja några minuter på varje sida. Servera med bröd, sallad, avokado, lök, gurka och sås.
Andra tillbehör som passar bra till burgarna:
Äpple & mangosalsa
Olivyoghurt
Mangoyoghurt
Yoghurtsås med dill & citron
Gurksalsa
Zarah says
Åh vad hungrig jag blev nu – supersugen på laxburgare! Får nog skjuta på dagens tilltänkta nudelsallad tror jag! 😉
TACK för sjudningstipset! 😀
Zarah says
Underbara du.
Vilken skillnad det gjorde att sjuda laxen!! Maken och jag är båda helt kära i ditt recept och kommer att göra dessa biffar MÅNGA gånger här hemma.
Stort tack för att du har världens bästa matblogg! 😀
lina says
Zarah: Vad glad jag blir:)
Visst blev det stor skillnad. Kommer själv aldrig att göra på ngt annat sätt hädanefter. Kram på dig!
***** says
Åh vad smart det låter! Måste genast provas 🙂
Annie says
När man klickar på yogurtsås-länken kommer man till ett inlägg om påskgodis och inte till receptet. Thought you oughta know.
Lina Abrahamsson says
Tack för infon! Har problem med länkarna har jag upptäckt, måste fixa till det…