En långputtrande köttgryta där smakerna fått gotta ihop sig och köttet blir så där mört och fint att det nästan smälter i munnen, ja det hör hösten till för mig. Lagade denna i Fredags, och gissa om det var njutning att slå sig ner vid middagsbordet sedan! Inte snabblagad, men dock enkel matlagning. Det enda som tar tid är ju tiden som grytan får puttra på spisen, men då kan man ju passa på att pyssla med något annat roligt. Ta en löptur (förutsätter att man har någon hemma som kan hålla ett vakande öga på spisen), busa med barnen, läsa en bra bok eller varför inte förbereda en mumsig efterrätt…..ja, alternativen är många. Helt klart är i alla fall att denna långputtrande gryta är värd att vänta på.
Långputtrande köttgryta
5-6 portioner
ca 1kg nötkött (benfritt)
2 msk smör
salt, svartpeppar
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 liter vatten
rött vin, ca 3-4 dl
2 msk kalvfond
2 lagerblad
2 tsk torkad oregano
en burk hela champinjoner, avrunna
1 röd paprika, finhackad
maizena + vatten
(salt, peppar)
Till servering:
gräddfil
kokt ris
körsbärstomater
Skär köttet i mindre bitar. Lägg fettet i en stor gryta och bryn sedan köttet i omgångar. Salta och peppra. Skala och hacka lök och vitlök. Lägg ner allt kött i grytan och låt löken fräsa med en stund. Tillsätt sedan tomatpuré, ca hälften av vattnet och av det röda vinet, kalvfonden, lagerblad och oregano. Låt grytan puttra länge, gärna 2 timmar om du har möjlighet. Späd med vatten och vin eftersom. När grytan börjar vara klar, blanda lite maizena med vatten och red grytan till lagom konsistens. Lägg sedan ner champinjonerna och den finhackade paprikan. Smaka av grytan, salta och peppra ev. Servera grytan med ris, körsbärstomater och en klick gräddfil.
Fridas kök says
Åh, så gott! Jag sparar receptet och gör den en ruggig höstdag. För tillfället har vi underbara, varma och soliga dagar. 🙂
matpolisen says
Mörkret utanför och den härliga värmen innanför… precis som hösten ska vara.
lina says
Frida: Gör det. Passar ju allra bäst att äta en ruggig dag!
matpolisen: Ja, precis så.
Camilla says
vilken god gryta ! den rekomenderar jag starkt. sambon kunde knappt sluta äta av det ^^
Lina Abrahamsson says
Vad kul att ni gillade den:)!