Jag kan inte få nog av grytor denna årstid. Förutom att grytorna värmer gott gillar jag det faktum att man nästan kan stoppa ner vad som helst i sin gryta och ändå vara rätt så säker på att få njuta av en god måltid. Perfekt att göra gryta av kylskåpsrens med andra ord.
Gårdagens middag här hemma bestod av denna härliga kycklinggryta med röda linser. Mättande och god med mycket smak av tomat. Får jag välja skulle förmodligen alla grytor och pastasåser vara tomatbaserade eftersom jag fullkomligt älskar den smaken. Min andra hälft håller väl inte riktigt med mig där, utan vill gärna ha gräddbaserade mäktiga saker….Här kompromissade vi en aning i alla fall genom att runda av grytan med en klick crème fraîce mot slutet. Resultatet blev en kanongod kycklinggryta som uppskattades av samtliga vars munnar den mättade.
Kycklinggryta med röda linser
4 portioner
300 g kycklingfilé
1 msk olivolja
1/2 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
en bit purjolök, strimlad
2 morötter, skivade i tunna skivor
en liten bit rotselleri, tärnade i små tärningar
1 dl röda linser, sköljda
500 g krossade tomater
2 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
salt, svartpeppar
ev 1/2 dl creme fraiche
ca 20 st valfria oliver
persilja
Skär kycklingen i tärningar. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek kycklingen på medelvärme tills den fått lite färg. Tillsätt lök, vitlök, purjo, morötter och rotselleri och låt detta fräsa med en stund. Lägg i linserna och tillsätt krossade tomater, vatten, tomatpuré och buljongtärning. Låt grytan småputtra i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt creme fraiche samt oliver och persilja. Servera grytan med kokt potatis, ris, bulgur eller liknande.
Martina says
Hos är är det likadant, sambon vill ha grädde, massor av grädde, jag kör gärna med tomater! Men precis som du säger, det går ju att kompromissa 😉
lina says
Martina: Precis. Nog kan jag tycka en riktigt krämig, gräddig pastasås kan vara gott ibland också, men inte för ofta:)