Kolakakor är snabbt och enkelt att baka och går lätt att variera med olika typer av smaksättningar. Perfekt när man vill bjuda in till ett spontant fika med andra ord:) Nu när julen närmar sig passar det bra att smaksätta kakorna med saffran tycker jag. Blir otroligt gott med en lätt julig touch och vacker gul färg (vet inte vad som hände med bilden för kakorna blev betydligt mer gula i verkligheten):)
Kolakakor med saffran
Ca 25 st
0,5 g saffran
1 tsk saft från apelsin
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Rör ner saffran i apelsinsaft och låt stå en stund. Vispa smör, strösocker, sirap och saffransblandningen mjukt. Blanda vetemjöl, bikarbonat och vaniljsocker och vänd ner det i smeten. Dela degen och rulla ut till två längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel och grädda längderna i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter. Låt svalna lite och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna på plåten.
Kommentera