Nu har det blivit dags för gästinlägg nummer två från Karolina. Denna gång bjuder hon på mysig adventsfrukost med julsmaker. Kolla in och inspireras!
Just nu är kanel min favoritkrydda. Den används i och för sig flitigt året om i mitt kök, men i december vräker jag på lite extra. De andra julkryddorna får såklart vara med på ett hörn också. Till advent-frukostarna tänker jag äta russin- och kanelbagels med färskost och marmelad, eller pepparks-granola tillsammans med nautrell yoghurt. Det ger garanterat julkänsla!
Russin- och kanelbagels
25 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk honung
4 dl dinkelmjöl fullkorn
10 dl vetemjöl
1 dl russin
1 msk kanel
Lös upp jästen i vattnet. Blanda i salt, honung, kanel och russin. Blanda i mjölet och arbeta ihop till en fast deg. Jäs under bakduk i ca 60 minuter. Dela upp degen i 12 bitar. Forma till en bulle med ett hål i mitten. Låt bagelsen jäsa under bakduk ytterligare 60 minuter. Koka upp vatten i en stor kastrull. Koka varje bagel i några minuter på varje sida och torka sedan av dem med en ren handduk. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i cirka 20 minuter.
Pepparkaks-granola med quinoa
3 dl havregryn
1 dl quinoa (jag använde svart)
1 dl solrosfrön
1 dl hackade nötter, t ex mandlar eller hasselnötter
1 dl kokosflingor
2 msk honung
2 msk rapsolja
1 msk pepparkakskrydda
1/2 dl russin
Blanda ihop alla ingredienser, förutom russinen och sprid ut i en långpanna. Rosta i ugnen i ca 20 minuter på 175 grader. Rör om efter halva tiden. Låt svalna och blanda sedan i russinen. Servera med naturell yoghurt eller fil.
Ann-Sofi says
Åh vad gott med kanel i bagel:) Spännade!
Lina Abrahamsson says
Jag älskar bagels! Kul med en variant till julen tycker jag.
Jose says
Hej,
Jag har ett förslag för http://matsaklart.se
Hur kommer jag i kontakt med dig?
Tack på förhand för svar.
Lina Abrahamsson says
Du är välkommen att maila mig på [email protected]
Fröken Dill says
Spännande med julsmaker till frukost!
Lina Abrahamsson says
Visst är det! Man får passa på att smyga in julsmakerna lite här och där:)
Katja says
Ser smarrigt ut :-)!
Vill passa på att upplysa om en tävling på http://foodelicious.se/tavla-om-presentkort-pa-kokshem-se där man kan vinna presentkort till Kökshem.se
Lina Abrahamsson says
🙂
Nathalie says
Testade att baka dessa bagels och de blev huuuur goda som helst! Så, tack för tipset 🙂
Lina Abrahamsson says
Vad kul att du testade och att du gillade dem!
emmaluu says
Får jag bara tid över så ska jag prova Karolinas bagels i helgen!
Lina Abrahamsson says
Ja, det tycker jag! Kul med julsmaker till frukost också.
Javad Amini says
Trevlig blogg!
Evalinn says
Det var länge sedan jag bakade bagels. Det här receptet måste jag nog prova, det ser supersmarrigt ut!
Alexandra - kärlek på tallrik says
ÅÅÅH, kanel- och russinbagels är mina absoluta favoriter (ja, eller asiago cheese, men de är så olika så de kan få komma på samma plats), men jag har aldrig provat att göra dem själv, det måste jag göra! Har bara gjort helt vanliga, varför det? Pepparkaks-granolan låter också helt FANTASTISK, tack för underbara recept <3
Therese says
Kan man frysa dem? Hur länge står de sig annars? Ser väldigt gott ut.
Lina Abrahamsson says
Det går absolut att frysa bröden. Går även att frysa innan gräddning om man vill njuta av nybakt lite då och då:) Framme håller de sig i cirka en vecka, men godast är de såklart nybakta!