Kardemumma och äpple i kombination kan vara något av det godaste jag vet:) Här kommer recept på en enkel kardemummakaka som passar fint att servera till fika nu i September. Denna kaka har tydlig kardemummasmak, men mängden kardemumma går såklart att minska om man vill.
Kardemummakaka med äpple
4 dl vetemjöl (alt 2 dl mandelmjöl + 2 dl vetemjöl)
1 dl socker
3 tsk bakpulver
3 tsk mortlad kardemumma (kan minskas om man inte föredrar tydlig kardemummasmak)
100 g rumsvarmt smör
1 ekologiskt ägg
2 dl mjölk
2 svenska äpplen, skalade och klyftade
2-3 msk mandel, grovt hackad
2 msk pärlsocker
kokos/ströbröd (till formen)
Smöra och bröa en form med avtagbar kant. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl, socker, bakpulver, kardemumma och smör. Tillsätt ägg och mjölk och vispa ihop till en slät smet. Häll smeten i formen, tryck ner äppelklyftorna och toppa med mandel och pärlsocker. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter.
Frida G Svensson says
alltså åhhh det här ser så gott ut! Jag är väldigt svag för lite såhär ”tantiga” kakor. Mitt bäsa umgänge är ju afternoon tea eller kaffe med sju sorters kakor! =)
Lina Abrahamsson says
Ja men då passar ju denna helt utmärkt låter det som:)! Afternoon tea är ju helt underbart att förgylla hösten med:)